Φέτος το καλοκαίρι ήθελα να επισκεφτώ μια ξένη χώρα και καθώς εκείνη την περίοδο έψαχνα να συμμετάσχω και σε εθελοντικό πρόγραμμα, αποφάσισα να τα συνδυάσω.

 

Βρήκα την οργάνωση ΕΛΙΞ στο ίντερνετ και περιηγήθηκα στα προγράμματα που προσέφερε. Δεν ήξερα τι ακριβώς έψαχνα, αλλά έστειλα αίτηση για κάποια προγράμματα που μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Τελικά, με δέχτηκαν σε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα δύο εβδομάδων στην Ιένα της Γερμανίας.

 

Όταν το είπα στους γονείς μου δεν χάρηκαν πολύ και προσπαθούσαν να μου αλλάξουν γνώμη, γιατί δεν είχα ξαναταξιδέψει μόνη μου και θα χανόμουν σε μια ξένη χώρα. Εγώ, όμως, το είχα πάρει απόφαση και δεν άλλαζα γνώμη. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι κι εγώ αγχωνόμουν αφού δεν είχα ξανακάνει κάτι τέτοιο και δεν ήξερα τι με περιμένει.

 

Όταν έφτασα στον προορισμό μου, αν και κουρασμένη από το ταξίδι, ένιωσα πιο σίγουρη για αυτό που έκανα. Η πόλη είχε έναν άλλο αέρα και μπορώ να πω ότι έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ. Ήταν καταπράσινη, πεντακάθαρη και επικρατούσε μια πρωτόγνωρη για μένα ησυχία.

 

Σκοπός του προγράμματος ήταν η προστασία και η διατήρηση του δάσους που περιέβαλε την πόλη. Δουλέψαμε με δασοκόμους και ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για την ευρύτερη δομή και οργάνωση της πόλης.

 

Είχα επιφυλάξεις σχετικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, γιατί δεν ήξερα κατά πόσο θα ταιριάζαμε, μέχρι που γνωριστήκαμε Ήταν σαν να γνωριζόμασταν αρκετό καιρό. Ήμασταν μια ομάδα 11 εθελοντών από όλο τον κόσμο. Όχι μόνο στον ελεύθερό μας χρόνο αλλά και κατά τη διάρκεια της δουλειάς ανταλλάσσαμε πολιτισμικές γνώμες και κάναμε πλάκες με τα στερεότυπα για κάθε χώρα.

 

Όσον αφορά τη δουλειά μας, την πρώτη εβδομάδα δουλέψαμε μέσα στο δάσος. Κλαδέψαμε μερικά φυτά για να διευκολύνουμε τη διάβαση στα μονοπάτια, φτιάξαμε φράχτες που τους τοποθετήσαμε στο δάσος για να προστατέψουμε τα δεντράκια που φυτέψαμε αργότερα, από τα ελάφια. Τη δεύτερη εβδομάδα δουλέψαμε σε ένα ιστορικό μέρος σε λόφο, όπου υπήρξαν ανά εποχή 4 κάστρα. Εκεί, επίσης κλαδέψαμε, φτιάξαμε μονοπάτια, κουρέψαμε το γρασίδι και βάψαμε.

 

Τα σαββατοκύριακα και τις ελεύθερες ώρες που είχαμε τις εκμεταλλευτήκαμε κάνοντας διάφορες δραστηριότητες Επισκεφτήκαμε την πόλη της Βαϊμάρης, κάναμε κανό και "Kletterwald", κολυμπήσαμε στη λίμνη και κάναμε νυχτερινή περιήγηση στο δάσος.

 

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που μου δίδαξε πολλά πράγματα κι ευχαριστώ την οργάνωση ΕΛΙΞ για αυτή την ευκαιρία.

 

Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται να δοκιμάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, να το κάνει χωρίς ενδοιασμούς.

 

Κωνσταντίνα Σ.

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter της ΕΛΙΞJoomla Extensions powered by Joobi

logo flickrVisit ELIXgr on youtubeFollow ELIX on Google+Follow ELIX on twitterFollow ELIX on Facebook