ΟΗΕ: Κάθε 3 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος εκτοπίζεται λόγω συγκρούσεων από την πατρίδα του. Ο αριθμός των προσφύγων στον κόσμο λόγω των συγκρούσεων αυξήθηκε σε 65,6 εκατομμύρια το 2016.

 

Η ΕΛΙΞ συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, μιας σημαντικής ημέρας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων γύρω από το θέμα αυτό.


Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4/12/2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με τη συμμετοχή ανθρωπιστικών οργανώσεων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων.

 

Στόχος των συγκεκριμένων εκδηλώσεων, που υλοποιούνται στη χώρα μας από το Γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας της Ελλάδας, είναι να αναδείξει το δράμα που ζουν εκατομμύρια ξεριζωμένοι συνάνθρωποί μας, το έργο που επιτελεί για αυτούς ανά τον κόσμο αλλά και τη βοήθεια που έχουν ανάγκη.


Η συγκεκριμένη ημέρα εορτάζεται επίσης για να εξαλείψει όλη την τρομοκρατική βιαιότητα που ανάγκασε ορισμένους συνανθρώπους μας να εκπατριστούν από το σπίτι τους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσων ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους, τους πρόσφυγες.


Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πρόσφυγες ονομάζονται οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.


Είναι κοινός τόπος ότι ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις παγκοσμίως αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εκτοπιστούν από τις εστίες τους. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2016 υπήρχαν 65,6 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως, σχεδόν 300.000 περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά. Από αυτούς, τα 22,5 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες, τα 40,3 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι (Συρία, Ιράκ) και 2,8 εκατομμύρια οι αιτούντες άσυλο.


Για τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα της ΕΛΙΞ, ενώ θα υπάρξει εκπροσώπηση στη βραδιά εκδηλώσεων, στην πλατεία Κοτζιά, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Φόρουμ προσφύγων, τη Διεθνή Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα και το ΣΕΜ καθώς και στις εκδηλώσεις της UNHCR στο δημαρχέιο της Θεσσαλονίκης.

world refugee day poster 2017

Εγγραφείτε στο NewsLetter της ΕΛΙΞJoomla Extensions powered by Joobi

logo flickrVisit ELIXgr on youtubeFollow ELIX on Google+Follow ELIX on twitterFollow ELIX on Facebook