ESC

ΕΡΓΟ

EVS στη Ρωσία με την Παναγιώτα Αρναούτη (6/12/2014 - 20/9/2015)
"Greek volunteer to Russia-enhancing volunteer experience"

Μία ιδιαίτερη και δυνατή εμπειρία είχε τη δυνατότητα να βιώσει μία Ελληνίδα απεσταλμένη εθελόντρια της ΕΛΙΞ στο Nizhny Novgorod στη Ρωσία, όπου συμμετείχε για 10 μήνες σε ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας - EVS της οργάνωσης Veras για παιδιά και νέους με κινητικά προβλήματα και αναπτυξιακές δυσκολίες.

Σκοπός του προγράμματος "Greek volunteer to Russia-enhancing volunteer experience" ήταν η ανάπτυξη του πνεύματος της ενεργούς συμμετοχής, η ενδυνάμωση του εθελοντισμού και γενικότερα του πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης για το ευαίσθητο θέμα των ατόμων με αναπηρία.

Η Ελληνίδα συμμετέχουσα Παναγιώτα Αρναούτη είχε τη δυνατότητα να λάβει εκπαίδευση σε θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης παιδιών και νέων με αναπηρία, προσφέροντας στις καθημερινές δραστηριότητες ενός κέντρου ημερήσιας πρόνοιας, προάγοντας ταυτόχρονα τις προσωπικές της δεξιότητες και ενδιαφέροντα. Με την παρουσία της και ως πρέσβειρα Ευρωπαϊκών ιδεών, άτομα με αναπηρία είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επικοινωνήσουν με νέους διαφορετικής εθνικότητας, ξεφεύγοντας από το καθημερινό τους οικογενειακό και "ιδρυματοποιημένο" περιβάλλον, λαμβάνοντας μεγάλης διάρκειας εξατομικευμένη υποστήριξη και επιτυγχάνοντας εν τέλει ορατή πρόοδο στην ανάπτυξή τους.

erasmus plus logo

Η εθελόντρια είχε παράλληλα την ευκαιρία να φιλοξενηθεί και να συνυπάρξει σε μία κοινωνία με διαφορετικά εθνικά-εθνοτικά και πολιτισμικά στοιχεία, ενισχύοντας τη συναισθηματική της ενδυνάμωση, την αμοιβαία αποδοχή και το σεβασμό της στη διαφορετικότητα.

 

Λίγα λόγια της Παναγιώτας για την εμπειρία της στο πρόγραμμα:

 

Ήξερα πως επιστρέφοντας πίσω δε θα ήμουν πια η ίδια… Ήξερα πως στα εύκολα δεν αλλάζω κι ήθελα τόσο να μυρίσω Ασία, να αισθανθώ αύρες ανατολής, να χαθώ σε μέρη εξωτικά που τα Αγγλικά ξενίζουν, που δεν έχει φτάσει ακόμη ο τουρισμός και τα πρότυπα της δύσης μοιάζουν ακόμη μακρινά. "Μα χωρίς Ρωσικά; Μα κάνει τόσο κρύο! Μόνη ένα χρόνο, για τη μαφία έχεις ακούσει; Η πρώτη Ελληνίδα για EVS στη Ρωσία;"

 

Κι έτσι μ’ άλλαξε… Χάθηκα στη μεγαλοπρέπεια του Σλάβικου πολιτισμού, χάρηκα την καθαρότητα του ολόλευκου Ρωσικού χειμώνα με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 35 βαθμούς κάτω από το μηδέν, άνοιξα συχνά παιδικά, χαρούμενα τα χέρια κοιτώντας ψηλά τις τεράστιες χιονονιφάδες , είδα χρυσούς τρούλους να γίνονται για μήνες ολόλευκοι, γεύτηκα ταξίδια σιδηροδρομικά μακρινά στην ανατολή όπως η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου ξέρει να προσφέρει και γέμισα ευγνωμοσύνη για τα μαθήματα ζωής που μου χαρίστηκαν από τα παιδιά του πρότζεκτ.

 

Αυτή όμως τη φορά η αλλαγή δεν ήρθε από τα ίδια τα παιδιά όπως τέσσερα χρόνια πριν, στο καλοκαιρινό Πρόγραμμα Εθελοντικής Εργασίας - workcamp. Ήρθε από τη μίξη με το τόσο διαφορετικό, την προσπάθεια να έρθω κοντά, να νιώσω κι εν τέλει να ενταχθώ σε μια κουλτούρα που σμιλεύτηκε επί αιώνες σε συνθήκες ολότελα διαφορετικές κλιματικά, κοινωνικά.

 

Ευχαριστώ !”

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ