ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αειθαλεία -Ολιστικό Πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας», του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η ΕΛΙΞ, καλούμε εθελοντές και εθελόντριες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν σε μία ομαδική βιωματική δράση προστασίας του Υμηττού, την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023.

Ελάτε μαζί μας ώστε να ενημερωθούμε για την προστασία των δασών και τα αντιπυρικά μέτρα αλλά και για να φροντίσουμε τις αναδασώσεις του Υμηττού!

Στόχος να δώσουμε ζωή σε ένα σημαντικό τμήμα του βουνού που καταστράφηκε το 2015 από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βύρωνα και μέσα σε λίγες ώρες κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα μέχρι την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) που ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό την προστασία του οικοσυστήματος του Υμηττού και την ανάπτυξή του ως πνεύμονα πρασίνου. Στο πλαίσιο των στόχων του, ο Σύνδεσμος εκτελεί μια σειρά δράσεων όπως εργασίες απομάκρυνσης χόρτων, σκουπιδιών και κάθε εύφλεκτης ύλης, συντηρήσεις συστημάτων πυρόσβεσης, συντηρήσεις και καθαρισμούς δασικών οδών κ.α. Το βουνό του Υμηττού υψώνεται στο ανατολικό όριο του λεκανοπεδίου Αττικής, με την κορυφή του να απέχει μόλις 7,5 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος σε ευθεία γραμμή. Εντάσσεται στο δίκτυο Natura και φυλάσσεται από «ζώνες προστασίας» σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1978. Ανάμεσα σε άλλες ενέργειες που υλοποιεί ο ΣΠΑΥ, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα μεγάλο και πρωτοποριακό σχέδιο με στόχο να καταστεί ο Υμηττός ως το πρώτο «Zero Plastic» (https://zeroplastic.spay.gr/) βουνό της χώρας. Πρόκειται για μια «Πράσινη Συμμαχία» μεταξύ του ΣΠΑΥ, Δήμων, καθώς όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο βουνό, η οποία έχει ως στόχο να ενημερώσει και να εμπνεύσει τους πολίτες για το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και τη διατήρηση του, μέσω της περιορισμένης χρήσης πλαστικού.

Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Μάρα Βανδώρου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο 210.3825506

Για την καλύτερη προετοιμασία της δράσης, παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/N2XLfcvLmgdw1ogd7

Σας περιμένουμε!

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023
Σημείο Συνάντησης: Πυροφυλάκιο Αργυρούπολης (Συμβολή Κιάφας & Διγενή Ακρίτα)
Ώρα Προσέλευσης: 9.30
Ώρα Έναρξης Δράσης: 10.00
Ώρα Λήξης Δράσης: 12.30


ΣΤΟΧΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

• Ενημέρωση για την αντιπυρική περίοδο και για την προστασία των δασών
• Καθαρισμός και απομάκρυνση εύφλεκτης βιομάζας
• Φροντίδα & Πότισμα παλαιότερων αναδασώσεων


ΤΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

• Καπέλο
• Άνετα ρούχα
• Γάντια εργασίας
• Παγούρι με νερό
• Διάθεση για προσφορά

Το έργο «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την AμKE ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας και εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών, την ΠΡΟΟΨΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. και την OTEAcademy.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.»

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ