WORKCAMPS

Εθελοντικά Προγράμματα Μικρής Διαρκ
γενική περιγραφή για τα προγράμματα αυτά σε Ελλάδα και όλο τον Κόσμο. δείτε παρακάτω
Όροι συμμετοχής
οι όροι που πρέπει να γνωρίζεις προκειμένου να συμμετέχεις σε Πρόγραμμα Εθελοντικής Εργασίας
Διαδικασία συμμετοχής
τα βήματα ώστε να κάνεις αίτηση συμμετοχής σε Πρόγραμμα Εθελοντικής Εργασίας
Στην Ελλάδα
τα προγράμματα που οργανώνει και συντονίζει η ΕΛΙΞ στην Ελλάδα
Προτόσεις WorkCamp
οι προτάσεις της ΕΛΙΞ κάθε εβδομάδα με τα καλύτερα Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας
Στο Εξωτερικό
πληροφορίες και παραδείγματα για τα Προγράμματα Εθελοντισμού στο εξωτερικό
Εμπειρίες Εθελοντών
Εδώ μπορείς να διαβάσεις τις εντυπώσεις και τα σχόλια των εθελοντών που συμμετείχαν
Μηχανής Αναζήτησης
εδώ μπορείς να βρεις όλα τα Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας σε όλο τον κόσμο & πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης της
 Δρασεις της ΕΛΙΞ για την ανάδειξη μονοπατιών, αποτυπώματα πολιτισμούΗ ΕΛΙΞ πραγματοποιεί διεθνείς εθελοντικές δράσεις, ή αλλιώς προγράμματα εθελοντικής εργασίας (workcamps), μικρής, μέσης και μεγάλης διάρκειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.

Ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας αποτελεί για ένα εθελοντή μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, να συνεργαστεί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να βιώσει αξίες όπως η ειρήνη, η επικοινωνία, η συνύπαρξη, η αλληλεγγύη. Προσφέροντας εθελοντική εργασία, δεν συμβάλει απλώς στο να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Έρχεται σε επαφή με τοπικές κοινωνίες διαφόρων χωρών, γνωρίζει νέους τόπους και τρόπους ζωής και μαθαίνει τεχνικές προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης παραδοσιακών κτισμάτων, σ’ ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο που σέβεται τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Ολα τα workcamp της ΕΛΙΞ σε δήμους
από το 1987 μέχρι σήμερα


Για ένα Δήμο ή ένα φορέα, η υλοποίηση ενός προγράμματος εθελοντικής εργασίας εκτός από τα άμεσα, απτά και μετρήσιμα οφέλη που προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες ως αποτέλεσμα της εργασίας των εθελοντών, δίνουν στους κατοίκους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με νέους από άλλες χώρες, να μοιραστούν μαζί τους τα έθιμα και τις συνήθειές τους και να εξοικειωθούν με το θεσμό της εθελοντικής προσφοράς.

 Δρασεις της ΕΛΙΞ για την προστασία του δάσους, καθαρισμοί, αποψήλωσεις, πυροφύλαξη

Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας πραγματοποιούνται όλη τη χρονιά, κυρίως όμως το καλοκαίρι. Κάθε πρόγραμμα φιλοξενεί 15-20 εθελοντές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται 5 μέρες τη βδομάδα για 6 ώρες τη μέρα. Υπεύθυνοι για το συντονισμό τους είναι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι ομαδάρχες.

Μια από τις προϋποθέσεις είναι η δυνατότητα επικοινωνίας στα αγγλικά, εκτός αν αναφέρεται διαφορετική γλώσσα. Μαζί με την αίτησή σου, καταβάλεις ένα ποσό συμμετοχής που διαφοροποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα. Καλύπτεις ο ίδιος τις ταξιδιωτικές του δαπάνες ενώ η οργάνωση σου παρέχει διαμονή, διατροφή και ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ οργανώνονται ειδικά προγράμματα για εφήβους, οικογένειες, συνταξιούχους ή άτομα με ειδικές ανάγκες.


ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ, ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΈΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΌΠΩΣ:

  1. προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, εργασίες σε προστατευόμενες περιοχές, χάραξη, οριοθέτηση και σηματοδότηση μονοπατιών, ξυλοκατασκευές, δενδροφυτέυσεις, καθαρισμός βλάστησης
  2. διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, εργασίες σε παραδοσιακά κτίσματα, αποκατάσταση τοιχοποιίας, λιθόστρωτα και ξερολιθιές, επιμέλεια και συντήρηση αρχείων και εκθεμάτων, εργασίες σε πολιτιστικά κέντρα
  3. κοινωνική προσφορά, απασχόληση παιδιών σε ιδρύματα, εργασίες σε σχολεία και παιδικές χαρές, στήριξη ατόμων με αναπηρία
  4. την προώθηση του πολιτισμού συμμετοχή σε φεστιβάλ, τοπικές εορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ερευνητικές ομάδες.

Για τις δραστηριότητες των ομάδων, τόσο όσον αφορά στη διαβίωση όσο και στην εργασία, υπεύθυνοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι συντονιστές της οργάνωσης.

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ