Κοινωνικά προγράμματα, στήριξης ευάλωτων ομάδων και ευαισθητοποίησης

Ποιοτική μάθηση μέσα από το παιχνίδι και μη τυπική εκπαίδευση, ενισχυμένη ψυχοκοινωνική υγεία και θετική ενσωμάτωση για παιδιά-πρόσφυγες σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα

Η ΕΛΙΞ σε συνεργασία με τη Finn Church Aid (FCA) και την Εκκλησία της Σουηδίας και με τη χρηματοδότηση της UNICEF ξεκίνησε τον Οκτώβριο τους 2016, την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά - πρόσφυγες ηλικίας 3-17 ετών που βρίσκονται στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, "Ποιοτική μάθηση μέσα από το παιχνίδι και μη τυπική εκπαίδευση, ενισχυμένη ψυχοκοινωνική υγεία και θετική ενσωμάτωση για παιδιά-πρόσφυγες σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα".

 

Στην Αττική το πρόγραμμα αφορά στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, στην Πατησίων (κοντά στην Ομόνοια) και άλλα σημεία της πόλης, που λειτουργούν ως εκπαιδευτικά κέντρα, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία στις δομές φιλοξενίας Δερβενίου (Αλεξύλ) και Καβαλλαρίου (Sinatex), την πόλη της Θεσσαλονίκης και στην Ανατολική Μακεδονία στην Δράμα.

Στο ίδιο πλαίσιο η οργάνωση Αποστολή υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό σε άλλα σημεία της χώρας.

Οι δράσεις αφ' ενός στοχεύουν στην καθημερινή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών, ηλικίας 3-5 και 16-17 ετών, που δεν εκπαιδεύονται ακόμα σε ανάλογες δομές υποδοχής του Υπουργείου Παιδείας και, αφ' ετέρου, στην καθημερινή υποστήριξη της μελέτης για το σχολείο των παιδιών ηλικίας 6-15 ετών, τα οποία ήδη παρακολουθούν τα μαθήματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διοργανώνει το ελληνικό κράτος.

 

elix since 1987

EU flad typical

 Funded by

European Union
Civil Protection
and Humanitarian Aid

Finn Church Aid unicef logo flag

 

 • Η ΕΛΙΞ στο "Volunteering and Inclusion of Refugees" στις Βρυξέλλες

  Η ΕΛΙΞ έχει την τιμή να συμμετέχει στην εκδήλωση με τίτλο "Volunteering and Inclusion of Refugees" που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29/11 στις Βρυξέλλες και διοργανώνεται από 5 διεθνείς οργανώσεις μεταξύ των οποίων το Διεθνές Σώμα Προσκόπων και το European Youth Forum.


  Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν προγράμματα με στόχο την κοινωνική ένταξη προσφύγων που κατά την υλοποίηση τους έχουν υποστηριχθεί από εθελοντές.

   

  Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο τον τελευταίο χρόνο, η ΕΛΙΞ έχει καταφέρει να συμπεριλάβει

  ...
 • Ολοκλήρωση του προγράμματος “Ποιοτική μάθηση μέσα από το παιχνίδι και μη τυπική εκπαίδευση, ενισχυμένη ψυχοκοινωνική υγεία και θετική ενσωμάτωση για παιδιά-πρόσφυγες σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα”

  Η ΕΛΙΞ με την υποστήριξη της UNICEF και σε συνεργασία με τη Finn Church Aid (FCA) και την Teachers Without Borders και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) και της Εκκλησίας της Σουηδίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά - πρόσφυγες ηλικίας 3-17 ετών που βρίσκονται στην Αττική και την Μακεδονία σε 12 σημεία το οποίο ολοκληρώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2017.

   

  Οι δράσεις αφ' ενός

  ...
 • Άρθρο για το πρόγραμμα εκπαίδευσης ανήλικων προσφύγων της ΕΛΙΞ στο Onemangr

   

  "Ένα σχολείο μαθαίνει τα προσφυγάκια να χαμογελούν" αυτό τον τίτλο διάλεξε ο Κωνσταντίνος Αμπατζής στο άρθρο του στο Oneman για το πρόγραμμα άτυπης εκπαίδευση ανήλικων προσφύγων αλλά και γονέων που υλοποιεί η ΕΛΙΞ- Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας.

   

  Τους ευχαριστούμε για τον χρόνο που έδωσαν ώστε να γνωρίσουν το πρόγραμμα αυτό και για την πραγματικά πλήρη παρουσίασή του.

   

  Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το

  ...
 • Οι μικροί πρόσφυγες μαθητές γιόρτασαν το τέλος του καλοκαιριού στα εκπαιδευτικά κέντρα της ΕΛΙΞ

  Την ευκαιρία να γιορτάσουν την ολοκλήρωση ενός ακόμα εκπαιδευτικού κύκλου αλλά και το τέλος του καλοκαιριού είχαν οι μαθητές που συμμετέχουν στα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας που υλοποιεί η ΕΛΙΞ.

   

  Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές της οργάνωσης μας, τα παιδιά οργάνωσαν μικρές γιορτές σε όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα του προγράμματος και συμμετείχαν σε μία σειρά από ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

   

  Στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΕΛΙΞ στο κέντρο της Αθήνας, μαθητές

  ...
 • Προσφυγόπουλα στα θρανία για μια δεύτερη ευκαιρία – «ΤΑ ΝΕΑ»

  (Άρθρο από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Εύη Σαλτού - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/07/2017 08:00)

   

  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρει ενισχυτική διδασκαλία σε χιλιάδες παιδιά και προετοιμασία για τα μαθήματα που θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο στις Δομές Υποδοχής.

   

  Από την αίθουσα του 2ου ορόφου στο δημοτικό σχολείο, που βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας, ακούγονται παιδικές φωνές, παρόλο

  ...
 • Closed: Θέση Εργασίας - Υπεύθυνου/ης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού

  Η ΕΛΙΞ αναζητά Υπεύθυνο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στην Αθήνα

   

  Θέση: Υπεύθυνο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού
  Κωδικό: ATHEDU-HR
  Διάρκεια: άμεσα και έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 (με πιθανότητα επέκτασης)
  Είδος απασχόλησης: πλήρης απασχόληση
  Τοποθεσία: Αθήνα

  Βραβεύτηκαν τα προγράμματα “Διακοπές στο Σχολείο” και εκπαιδευτικής υποστήριξης για προσφυγόπουλα της ΕΛΙΞ

  Σημαντικές διακρίσεις από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Εθελοντισμού 2017 “Voluntary Action” απέσπασαν δύο από τα κορυφαία προγράμματα που πραγματοποιεί η ΕΛΙΞ.

   

  Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα “Διακοπές στο Σχολείο” απέσπασε το αργυρό βραβείο στην κατηγορία “Παιδί και Οικογένεια” και το πρόγραμμα "Ποιοτική μάθηση μέσα από το παιχνίδι και μη τυπική εκπαίδευση, ενισχυμένη ψυχοκοινωνική υγεία και θετική ενσωμάτωση για παιδιά-πρόσφυγες σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα" το αργυρό βραβείο στην

  ...
 • Συνεχίζεται το πρόγραμμα εκπαιδευτικής υποστήριξης για προσφυγόπουλα που πραγματοποιεί η ΕΛΙΞ

  Μια σημαντική ευκαιρία να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουν τα προσφυγόπουλα μέσα στο καλοκαίρι, μέσω του προγράμματος εκπαιδευτικής υποστήριξης που υλοποιεί η ΕΛΙΞ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

   

  Το πρόγραμμα "Ποιοτική μάθηση μέσα από το παιχνίδι και μη τυπική εκπαίδευση, ενισχυμένη ψυχοκοινωνική υγεία και θετική ενσωμάτωση για παιδιά-πρόσφυγες σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα" υλοποιείται από την ΕΛΙΞ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας στην Αττική, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία σε συνεργασία με τη

  ...
 • Εκπαιδευτικό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

  Η ΕΛΙΞ σε συνεργασία με το τμήμα Σαμαρειτών Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διοργανώνει σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για το προσωπικό και τα στελέχη της.


  Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Ιουλίου 2017, στο «Εκπαιδευτικό κέντρο» της ΕΛΙΞ, στην οδό Πατησίων.

   

  Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν τόσο θεωρητικά όσο και στην πρακτική τους εφαρμογή σε ενότητες όπως:
  - Βασικές αρχές πρώτων

  ...
 • Σεμινάριο αντισεισμικής προστασίας στο προσωπικό των κέντρων εκπαίδευσης – 2017

   

   

  Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ανταποκρινόμενος στο αίτημα της ΕΛΙΞ, πραγματοποίησε σεμινάριο εκπαίδευσης στους παιδαγωγούς και το υπόλοιπο προσωπικό της οργάνωσης.


  Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση των στελεχών της ΕΛΙΞ για την κατάλληλη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στους χώρους των εκπαιδευτικών κέντρων αλλά και η εκπαίδευσή τους στους τρόπους αντίδρασης και καθοδήγησης των παιδιών σε περίπτωση σεισμού.


  Η ΕΛΙΞ πιστεύει και στηρίζει στην

  ...
 • Ο Μάιος σε αριθμούς για το πρόγραμμα “Μάθηση μέσα από το παιχνίδι και μη τυπική εκπαίδευση, ενισχυμένη ψυχοκοινωνική υγεία και θετική ενσωμάτωση για παιδιά – πρόσφυγες ηλικίας 3-17 ετών”

  Άξια αναφοράς για τον μήνα Μάιο είναι η πενθήμερη εκπαίδευση δασκάλων και συντονιστών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε μια πρακτική εκπαιδευτική προσέγγιση για την εντατική διδασκαλία γραφής και ανάγνωσης σε παιδιά. Η προσέγγιση, η οποία ξεκίνησε ήδη να ακολουθείται, στοχεύει πρωτίστως στην εκμάθηση Μητρικής Γλώσσας, Ελληνικών και Αγγλικών και υπηρετεί έναν από τους κύριους στόχους του προγράμματος “Μάθηση μέσα από το παιχνίδι και μη τυπική εκπαίδευση, ενισχυμένη ψυχοκοινωνική υγεία και θετική ενσωμάτωση για παιδιά – πρόσφυγες ηλικίας 3-17 ετών”. Το

  ...
 • Closed: Θέσεις εργασίας για παιδαγωγούς στην Δράμα (DREDU-TEACH)

  Η ΕΛΙΞ αναζητά εκπαιδευτικό προσωπικό για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για ανήλικους πρόσφυγες στη Δράμα.

  Προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων ενδιαφέροντος είναι η 10η Ιουνίου 2017 σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε παρακάτω:

  ...
 • Closed: Θέσεις εργασίας Νηπιαγωγών στην Αθήνα - 2017

  Η ΕΛΙΞ αναζητά νηπιαγωγούς για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά πρόσφυγες προσχολικής ηλικίας στην Αττική (ATHEDU-PRE-TEACH).

   

  Προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων ενδιαφέροντος είναι η 10η Ιουνίου 2017 σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε παρακάτω

   

  Αναλυτικά:

  Background
  The non-governmental, non-profit organization ELIX Conservation Volunteers Greece has been cultivating voluntary conscience and

  ...
 • Επίσκεψη της DG ECHO στα Εκπαιδευτικά Κέντρα της ΕΛΙΞ στην Αθήνα

  Επίσκεψη στα Εκπαιδευτικά Κέντρα της ΕΛΙΞ στην Αθήνα πραγματοποίησε, την Παρασκευή 19 και τη Δευτέρα 22 Μαΐου, η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO) μέσω του κ. Γιώργου Καπράνη από το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης ECHO στην Αθήνα καθώς και της κας Nieve O’ Sullivan, Διευθύντριας Προγραμμάτων Έκτακτης Στήριξης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Συνοδεία του Διευθυντή Επιχειρήσεων Πεδίου, κ. Eric Durpaire, αλλά

  ...
 • Ο Πρέσβης της Φιλανδίας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΕΛΙΞ

  Ένα από τα τέσσερα εκπαιδευτικά κέντρα της ΕΛΙΞ για παιδιά-πρόσφυγες στην Αττική επισκέφθηκε την Τρίτη, 23 Μαΐου ο Πρέσβης της Φιλανδίας στην Ελλάδα, κ. Juha Pyykkö.

   

  Ο Πρέσβης ενημερώθηκε για τη λειτουργία του προγράμματος και τις προσπάθειες που γίνονται για την ομαλή ένταξη των παιδιών στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα.

  ...
 • Η ΕΛΙΞ στη Γιορτή Αθλητισμού και Πολιτισμού "ΠαίΖΟΥΜΕ Μαζί"

  Η ΕΛΙΞ συμμετέχει και υποστηρίζει τη μεγάλη αθλητική και πολιτισμική γιορτή που διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Γραφείο Συντονισμού Εκπαίδευσης Προσφύγων Μακεδονίας, στις 23 Μαΐου, στο Καυταντζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης.


  Στη δράση, που έχει ως κεντρικό σύνθημα "ΠαίΖΟΥΜΕ Μαζί" θα συμμετάσχουν παιδιά προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας που φοιτούν στις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ), καθώς και μαθητές του

  ...
 • Η ΕΛΙΞ στην 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης

  Η ΕΛΙΞ συμμετέχει στην 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και σας προσκαλεί να γιορτάσουμε παρέα με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς, ενώσεις και τοπικές κοινότητες την πολυπολιτισμικότητα και την πολυγλωσσία της Θεσσαλονίκης, ώστε να κατανοηθεί από όλους το πλούσιο δυναμικό που παράγεται από τη συνάντηση των πολιτισμών.

   

  Βασικός στόχος της Γιορτής είναι να προβάλλει την ιδέα του πλουραλισμού και της συνέχειας, ως βίωμα μιας κοινωνίας που μετέχει ενεργητικά στην προσπάθεια της συνεργασίας, της αφύπνισης του

  ...
 • Η ΕΛΙΞ στην Εβδομάδα Αστρονομίας

  Στις δράσεις της Εβδομάδας Αστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 10 Μαΐου, συμμετείχε η ΕΛΙΞ, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη της UNICEF.

   

  Μικροί και μεγάλοι μαθητές, συνοδεία των κηδεμόνων τους αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού της ΕΛΙΞ, μυήθηκαν στα μυστήρια του σύμπαντος, του ηλιακού μας συστήματος αλλά και της λάμψης των αστεριών.


  Στις δράσεις συμμετείχαν 484 παιδιά - πρόσφυγες που παρακολουθούν τις

  ...
 • Ο Απρίλιος σε αριθμούς για το πρόγραμμα “Μάθηση μέσα από το παιχνίδι και μη τυπική εκπαίδευση, ενισχυμένη ψυχοκοινωνική υγεία και θετική ενσωμάτωση για παιδιά – πρόσφυγες ηλικίας 3-17 ετών”

   

  Ο Απρίλιος, μαζί με την μικρή ανάπαυλα των 5 ημερών για διακοπές, ήταν ένας παραγωγικός μήνας για την ΕΛΙΞ.

   

  Σημαντική ήταν η εκκίνηση των μαθημάτων Αγγλικών προς τους γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Μάθηση μέσα από το παιχνίδι και μη τυπική εκπαίδευση, ενισχυμένη ψυχοκοινωνική υγεία και θετική ενσωμάτωση για παιδιά – πρόσφυγες ηλικίας 3-17 ετών”.

   

  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την ΕΛΙΞ, σε συνεργασία με την FCA και την υποστήριξη της UNICEF και αφορά τους ανήλικους πρόσφυγες σε Αττική και Κεντρική

  ...
 • Επίσκεψη Γάλλων φοιτητών στο Εκπαιδευτικό κέντρο για τους πρόσφυγες στην Αθήνα - 2017

   

  Στο πλαίσιο πολιτιστικής επίσκεψης, 25 τελειόφοιτοι φοιτητές του Πανεπιστημίου και Τεχνολογικού Ιδρύματος BOBIGNY UNIVERSITE PARIS 13 επισκέφθηκαν το Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΕΛΙΞ για τους πρόσφυγες στην οδό 28ης Οκτωβρίου 20-22, 10677, Αθήνα, την Τετάρτη 26 και την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 για να γνωρίσουν τα προγράμματα της ΕΛΙΞ και να ενημερωθούν σε θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων στη χώρα μας.

   

  25 graduate students of the University and

  ...