Από το 1987 το σύνολο των δράσεων της ΕΛΙΞ αφορούν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες που δεν  καλύπτονται από τις συνηθισμένες δομές, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές. Κινούνται σε 3 θεματικούς άξονες: το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την κοινωνία. Αναλυτικότερα:

Οι δρασεις της ΕΛΙΞ για το περιβάλλον τον πολιτισμο και την κοινωνια Οι δρασεις της ΕΛΙΞ για το περιβάλλον τον πολιτισμο και την κοινωνια Δρασεις της ΕΛΙΞ με κοινωνικό αντίκρισμα

Η μεθοδολογία και ο τρόπος για να αναλάβει δράση η ΕΛΙΞ είναι απλός. Πρώτα εντοπίζετε η ανάγκη είτε από συνεργάτες είτε από όλους εσάς. Στην συνέχεια το έμπειρο δυναμικό της ΕΛΙΞ αναλύει και σχεδιάζει την δράση, τον τρόπο που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και αναζητά πιθανές χρηματοδοτήσεις μαζί με τους εμπλεκόμενους. Η υλοποίηση γίνετε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το ειδικευμένο δυναμικό της ΕΛΙΞ και εθελοντές.


Ενδεικτικά ορισμένοι τρόποι δράσεων της ΕΛΙΞ:

- Διοργάνωση και συντονισμός
διεθνών προγραμμάτων εργασίας στη Ελλάδα, διάρκειας 2 εβδομάδων. (χάρτης με όλα τα workcamp της ΕΛΙΞ στην Ελλάδα από το 1987)
- Διοργάνωση και συντονισμός μονοήμερων ή διήμερων δράσεων εθελοντισμού σε εθνικό επίπεδο.
- Αποστολή Ελλήνων εθελοντών σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό, διάρκειας 2 εβδομάδων, μέσω της συνεργασίας του διεθνούς δικτύου οργανώσεων Alliance of European Voluntary Service Organizations (δείτε Εθελοντικά προγράμματα - WorkCamps μικρής διάρκειας στο εξωτερικό)
- Προσέλκυση και υποδοχή ξένων εθελοντών σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας που γίνονται σε συνεργασία με ελληνικούς οργανισμούς, ιδρύματα και κρατικούς φορείς που παράγουν κοινωνικό έργο, για διάστημα 6-12 μηνών (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία).
- Αποστολή Ελλήνων εθελοντών σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στην Ευρώπη για διάστημα 6-12 μηνών (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία - EVS).
- Διοργάνωση και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα τον συντονισμό διεθνών ομάδων νέων, την διαπολιτισμική εκπαίδευση, την δια βίου μάθηση κ.α.
- Διοργάνωση και συμμετοχή σε δράσεις εκπαίδευσης στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» (Ανταλλαγές Νέων, Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, Υποστηρικτικά μέσα), EQUAL, LEONARDO, GRUNDTVIG, με σκοπό την συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την προώθηση και την πιστοποίηση της εθελοντικής εργασίας.

- Διοργάνωση και συντονισμός δράσεων εθελοντισμού για εργαζόμενους εταιρειών και άλλων κοινωνικών ομάδων, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

-Υλοποίηση πλήθους ημερήσιων ή διήμερων δράσεων/παρεμβάσεων όπως καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποιησης, διοργάνωση και υποστήριξη εκδηλωσεων πολιτισμού όπως τοπικές γιορτές και φεστιβάλ κλπ.

 

Οι δρασεις της ΕΛΙΞ για το περιβάλλον τον πολιτισμο και την κοινωνια Οι δρασεις της ΕΛΙΞ για το περιβάλλον τον πολιτισμο και την κοινωνια Δρασεις της ΕΛΙΞ για την άρση του αποκλεισμού σε ευπαθείς ομάδες


Μέσα από τις δράσεις της η ΕΛΙΞ προσφέρει:

 

· Στους νέους τη δυνατότητα να εργαστούν ομαδικά, να αποκτήσουν δεξιότητες, να γνωρίσουν νέους τόπους και τρόπους ζωής και να γίνουν ενεργοί πολίτες.

· Στις τοπικές κοινωνίες έναν εναλλακτικό τρόπο κάλυψης των αναγκών τους καθώς και την ευκαιρία να αναδείξουν το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής τους, να έρθουν σε επαφή με νέους απ’ όλο τον κόσμο, να μοιραστούν μαζί τους τα έθιμα και τις συνήθειές τους καθώς και να εξοικειωθούν με το θεσμό του εθελοντισμού.

· Στους φορείς τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά την εθελοντική εργασία που τους προσφέρεται και παράλληλα να εξοικειωθούν με την αξία της εθελοντικής προσφοράς.