ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Ανάδειξη Παλαιών Αγγειοπλαστείων – «Σκαλαριών» της Άνδρου.

Φέτος το καλοκαίρι η ΕΛΙΞ συνεργάζεται με το ερευνητικό κέντρο Άνδρου και το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής και με την υποστήριξη του Δήμου Άνδρου,υλοποιεί προγράμματα εθελοντικής εργασίας με στόχο την ανάδειξη και την αναβίωση της παράδοσης του τόπου καθώς και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της.

Από τις 4 Αυγούστου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα επιμεληθούν τον καθαρισμό των παλαιών αγγειοπλαστείων της Άνδρου από τα διάφορα φερτά υλικά. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων θα γίνει μερική αναστήλωση και αποτύπωση των αγγειοπλαστείων, με σκοπό την μελέτη, την αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Επίσης οι εθελοντές θα αναλάβουν την σήμανση των χώρων ώστε να καταστούν προσβάσιμοι και ελκυστικοί στους επισκέπτες.Βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι η αναβίωση-εξιστόρηση της παράδοσης του νησιού.

Έρευνες έδειξαν πως η εξέλιξη της αγγειοπλαστικής στην Άνδρο, τα τελευταία 100 χρόνια συμβάδισε με την εξέλιξη της κοινωνίας της Άνδρου. Εντοπίσθηκαν 80 διαφορετικά είδη αγγειοπλαστικής, κάνοντας της Άνδρο ένα πολύ πλούσιο τόπο για μελέτη και παρατήρηση της νεώτερης κεραμικής. Οι αγγειοπλάστες ως επί το πλείστον ήταν αγρότες και στα εργαστήριά αυτά πραγματοποιούσαν μερικές από τις πολλές λειτουργίες που υπήρχαν, και υπάρχουν, στο χώρο τους (όπως το πατητήρι, η κτηνοτροφία, οι καλλιέργειες κλπ.).ΕΛΙΞ 25 χρόνια δράσεις

Από την μακρόχρονη εμπειρία μας γνωρίζουμε πως οι πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται με εθελοντές από πολλές χώρες, έχουν πολλαπλά οφέλη, τόσο στο επίπεδο της πραγματοποίησης ενός σημαντικού έργου για μια τοπική κοινωνία, όσο και στο επίπεδο της βαθύτερης γνωριμίας ατόμων από το εξωτερικό με την παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και το πρόγραμμα επιχορηγούμενων φορέων.

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ