ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το πρόγραμμα της ΕΛΙΞ "Αυτό το Καλοκαίρι είναι Δικό μας" έρχεται να καλύψει ένα υπαρκτό κενό στη ζωή παιδιών και νέων που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία και τις οικογένειες τους.

Με την σημαντική υποστήριξη του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η ΕΛΙΞ συνεχίζει και φέτος τις δράσεις της στο Δήμο Ελευσίνας και στους Δήμους Εύοσμου-Κορδελιού και Δέλτα.

Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν καθημερινό ολοκληρωμένο πρόγραμμα απασχόλησης, σχεδιασμένο σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και εστιασμένο στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες κάθε παιδιού.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο περιόδους, 02 - 13 Ιουλίου και 16 - 27 Ιουλίου και θα προσφέρει δημιουργική απασχόληση σε περίπου 100 παιδιά και νέους, οι οποίοι θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων ηλικίας και βαθμού αναπηρίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοικτή σε όλα τα παιδιά από 9 ετών.

ΣΤΟΧΟΙ

Ο κύριος στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε τα σχολεία είναι κλειστά και η οικονομική κρίση καθιστά δύσκολη την απασχόληση για τα παιδιά τους την περίοδο αυτή, με αποτέλεσμα τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να μπαίνουν σε μια περίοδο εσωστρέφειας και αδράνειας.

Οι Γονείς: Η περίοδος αυτή προβληματίζει τους εργαζόμενους γονείς, ειδικά εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στην εξοχή ή σε κατασκήνωση.

Τα Παιδιά και οι Νέοι: Στερούνται δραστηριοτήτων πολύ σημαντικών για την πνευματική, ψυχική και σωματική τους υγεία. Οι μετακινήσεις τους είναι δύσκολες και οι χώροι απασχόλησης ανενεργοί με αποτέλεσμα η εποχή του καλοκαιριού να είναι για εκείνα μια περίοδος απραξίας συνδυασμένη περισσότερο με απομόνωση στο σπίτι τους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η διδασκαλία στα παιδιά με ειδικές ανάγκες βασίζεται πάνω σε αρχές και τεχνικές της ειδικής παιδαγωγικής και στοχεύει στην υποστήριξη των παιδιών ώστε να υπερβούν τα γνωστικά τους ελλείμματα. Οι βασικές αρχές και τεχνικές της ειδικής παιδαγωγικής πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο σχεδιασμός του παιδαγωγικού προγράμματος είναι η άμεση διδασκαλία, η βιωματική μάθηση, η πολυαισθητηριακή προσέγγιση, η χρήση της επανάληψης, η χρήση οπτικού υλικού, η άμεση ενίσχυση, η ανάλυση έργου, η δομημένη διδασκαλία και η διδασκαλία με χρήση scaffolds.

Το έργο της απασχόλησης θα αναλάβουν ειδικοί παιδαγωγοί σε συνεργασία με επιλεγμένους εθελοντές της ΕΛΙΞ, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και δύο ομαδάρχες και βοηθητικό προσωπικό.

ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ
Το πρόγραμμα «Αυτό το Καλοκαίρι είναι Δικό μας», πέρα από την ουσιαστική παρέμβαση στις ζωές νέων ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, αποτελεί ένα πολυεπίπεδο εγχείρημα το οποίο εμπλέκει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, φορέων και δομών, παρεχοντας δράσεις εποικοδομητικές για όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες:

  • είναι έργο ουσιαστικό και χρήσιμο για την υποστήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα.
  • είναι ιδιαίτερα θετική η συμμετοχή του Ομίλου ΕΛΠΕ στην καθημερινότητα μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έχουν ουσιαστική ανάγκη στήριξης
  • δίνει δυνατότητες ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του συνόλου των δημοτών της περιοχής σε συνεργασία με τα παιδιά του σχολείου, για δράσεις που θα σχετίζονται με το πρόγραμμα ή άλλες που θα καθοριστούν με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών (περίπατοι, πραγματοποίηση εκδρομής, επίσκεψη αρχαιολογικού χώρου).
  • προσφέρει ψυχολογική ενδυνάμωση στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, σε μια περίοδο που μας έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ
  • συμβάλει στη διαπολιτισμική επαφή μεταξύ παιδιών κι εθελοντών των οποίων η προθυμία και η αφοσίωση στο δύσκολο αυτό έργο είναι η πλέον θετική πλευρά του προγράμματος, καθώς η καθημερινή συναλλαγή μεταξύ των έχει αμφίδρομα οφέλη.

Για μια χρονιά ακόμα, συνεχίζουμε την προσφορά και φροντίδα στα παιδιά των Ειδικών Σχολειών της Ελευσίνας και του Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη! Χάρη στη συνεχόμενη χορηγια του Ομίλου ΕΛΠΕ, για μια χρονιά ακόμα οι παιδαγωγοί και οι εθελοντές της ΕΛΙΞ θα δημιουργήσουν ένα κύκλο εμπιστοσύνης και φιλίας με τα παιδιά αυτά, που περιμένουν κάθε χρόνο με το κλείσιμο του σχολείου να περάσουν ένα ακόμα «δικό τους» καλοκαίρι μαζί μας.

elix since 1987    ΕΛΠΕ Α.Ε. 

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ