ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Η οργάνωση ΕΛΙΞ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια σημαντική τεχνογνωσία γύρω από ψυχαγωγικές/ εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από γειτονιές και οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση, παρέχοντας προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης μέσω της μουσικής, του θεάτρου, της ζωγραφικής και των παιχνιδιών.

Με την αυξανόμενη προσφυγική κρίση και λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη διάρκεια παραμονής προσφύγων στη χώρα μας, η ΕΛΙΞ σχεδίασε και ξεκινά σήμερα να υλοποιεί το "πάμε Σχολείο", ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά των προσφύγων στον Ελαιώνα με τη συμβολή πιστοποιημένων εκπαιδευτικών και διαμεσολαβητών εμψυχωτών.

Η δράση έχει πιλοτικό χαρακτήρα και θα υλοποιηθεί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2016 στο 87o Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά τόσο για δημιουργική απασχόληση όσο και για την εξοικείωσή τους με τον σχολικό χώρο.

Finn Church Aid Support ELIX activities

Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Finn Church Aid, η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε έκτακτες περιστάσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο φλέγον ζήτημα των προσφύγων.

Στόχοι
Με το πρόγραμμα αυτό στοχεύουμε στο πιο ευάλωτο κομμάτι των προσφύγων, τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες απορρέουν από τους στόχους του προγράμματος οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:
- Δίνει την δυνατότητα για ομαλή επανένταξη των παιδιών στο χώρο του σχολείου και τη δυνατότητα να “ξεφεύγουν” από τον χώρο του καταυλισμού για μερικές ώρες της ημέρας.
- Παρέχει ένα ευέλικτο πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης που θα προετοιμάσει και θα υποστηρίξει τα παιδιά των προσφύγων, στη διαδικασία ομαλής ένταξης τους στο εκπαιδευτικό σύστημα τον Σεπτέμβριο.
- Παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη με σκοπό να εξοικειωθούν με την νέα τους πραγματικότητα.
- Προσφέρει μια ευεργετική και υποστηρικτική επίδραση σε αυτό το πληθυσμό και στις οικογένειές τους.

Ομάδα Στόχος
Ομάδα-στόχος είναι τα παιδιά (6-12 ετών) των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν επί του παρόντος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικότητες, την ηλικία των παιδιών και τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, θα οργανώσουμε τα παιδιά σε ξεχωριστές ομάδες και θα προσαρμόσουμε ανάλογα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μεθοδολογία και Προσέγγιση
Το πρόγραμμα θα υλοποιείται σε καθημερινή βάση, Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 9:30-14:30. Ο μέγιστος αριθμός των παιδιών που θα συμμετέχουν θα είναι 100 για κάθε μήνα του προγράμματος .

Ο βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς ο μέσος όρος αποχής των παιδιών αυτών (λόγω πολέμου, μετακινήσεων κλπ.) είναι 1,5 χρόνια, ενώ πολλά παιδιά δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ σχολείο. Βασικό μέλημα είναι η προσαρμογή των παιδιών στην Ελληνική πραγματικότητα μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και εργαστήρια πολύ-πολιτισμικής κατάρτισης, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφαλές, ευχάριστο και γεμάτο ερεθίσματα, με τη χρήση βιωματικών δραστηριοτήτων που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και προάγουν τη δημιουργικότητα.

Σχεδιάζουμε και επιθυμούμε ώστε μετά το πέρας του πιλοτικού προγράμματος να συνεχίσουμε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, για τα παιδιά αυτά, κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα ώστε η δράση αυτή να αποκτήσει σταθερό χαρακτήρα παρέμβασης που θα δώσει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ο χώρος του προγράμματος

Το “πάμε Σχολείο” - Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά προσφύγων του Ελαιώνα εντάσσεται στις καλοκαιρινές δράσεις του προγράμματος “Ανοιχτά Σχολεία”: μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων με στόχο τα σχολεία να ανοίξουν στην γειτονιά και στην κοινωνία. Η δράση θα υλοποιηθεί στο 87ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο στο Γκάζι, πλησίον της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας στον Ελαιώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΛΙΞ Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας
www.elix.org.gr / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
τηλ: +30 2103825506

Σημείωση: Η οργάνωση ΕΛΙΞ Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο του άρθρου 9 παρ. 5 του Ν. 3907/2011 που τηρεί η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ