ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

"Μαθήματα Αλληλεγγύης" από την ΕΛΙΞ

Εκατόν δώδεκα χέρια από όλο τον κόσμο δούλεψαν εθελοντικά όλο το καλοκαίρι και άλλαξαν την εικόνα στο Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος» και το Ίδρυμα Γεωργ. & Αικ. Χατζηκώνστα - Εκπαιδευτικής Μέριμνας Νέων.

Την περίοδο του καλοκαιριού, με διεθνείς ομάδες εθελοντών, «σηκώσαμε τα μανίκια και βάλαμε ένα χεράκι» στα Ιδρύματα Παμμακάριστος στη Νέα Μάκρη και Χατζηκώνστα στο Χαλάνδρι, σε ένα πρόγραμμα που στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι ομάδες της ΕΛΙΞ Με περισσότερα από 270 λίτρα χρώματος, αμέτρητα εργαλεία (γάντια, πινέλα, γυαλιά, μάσκες, γυαλόχαρτα κτλ) και με την καθοδήγηση ειδικών τεχνιτών, πραγματοποίησαν ελαφρές τεχνικές εργασίες στα κοινωφελή ιδρύματα με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών και της αισθητικής των χώρων που έχουν ταλαιπωρηθεί από το χρόνο.

Πενήντα έξι νέοι και νέες από όλο τον κόσμο (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μεξικό, Νότια Κορέα, Πολωνία, Ρωσία, Τουρκία) και την Ελλάδα, έζησαν μέσα στους χώρους των Ιδρυμάτων, προσθέτοντας ένα κομμάτι από τον εαυτό και την ενέργειά τους, από τις 2 Ιουλίου ως τις 25 Αυγούστου.

Η ΕΛΙΞ ύστερα από συνεννόηση με τα Ιδρύματα και συντονίζοντας τους εθελοντές της σε 15νθήμερα workcamps πέτυχε μέσα από το πρόγραμμα αυτό την ανακαίνιση τμημάτων των κτιρίων των Ιδρυμάτων συνδυάζοντάς την με την καθημερινή συμμετοχή σε εργασίες ρουτίνας των Ιδρυμάτων όπως κηπουρική, μαγειρική, σιδέρωμα, διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, μειώνοντας έτσι το φόρτο εργασίας του προσωπικού.

Στο Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος» στο κτίριο με τις αίθουσες διδασκαλίας όπου βρίσκεται και ο προαύλιος χώρος συνάθροισης των παιδιών, πραγματοποιήθηκε η κάλυψη των εξωτερικών όψεων με πλαστικό χρώμα. Πιο συγκεκριμένα, η επιφάνεια που καλύφτηκε είναι 316 τ.μ. και χρησιμοποιήθηκαν 140lt. χρώμα. Δούλεψαν τρεις ομάδες εθελοντών όλο το καλοκαίρι χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό (π.χ. ρολά βαψίματος, κουβάδες, γάντια εργασίας, μάσκες εργασίας, γυαλιά εργασίας, πινέλα, σκάφες, γυαλόχαρτα κ.α.). Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: Το γκρι κτίριο έχει πλέον αποκτήσει ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα.

Στο "λογοπαιδικό" κτίριο του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης του δώματος του κτιρίου καθότι παρουσίαζε έντονη υγρασία που είχε προσχωρήσει σε αρκετά τμήματα των τοίχων. Αρχικά έγινε καθαρισμός του δώματος από πευκοβελόνες, σκόνη και σκουπίδια στη συνέχεια τρίφτηκε και τοποθετήθηκε ειδικό μονωτικό χρώμα. Η επιφάνεια του δώματος που καλύφθηκε με μονωτικό υλικό είναι 68,34 τ.μ. και χρησιμοποιήθηκαν 14lt. μονωτικό χρώμα.


Στο χωράφι του Ιδρύματος, οι εθελοντές βοηθούσαν καθημερινά σε διάφορες εργασίες όπως το ξεχορτάριασμα, τη συγκομιδή οπωροκηπευτικών που χρησιμοποιεί το Ίδρυμα για τη διατροφή των παιδιών, το κλάδεμα, τη φροντίδα του καλλιεργημένου εδάφους, το πότισμα. Στον περιβάλλοντα χώρο του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκαν εργασίες όπως το μάζεμα των σκουπιδιών, ξεχορτάριασμα, καθαρισμός των παρτεριών από πευκοβελόνες, πότισμα των φυτών της κυρίας εισόδου και κούρεμα του γκαζόν. Τέλος στο κεντρικό κτίριο στον πρώτο όροφο και πιο συγκεκριμένα στους κοιτώνες των παιδιών καλύφθηκε η επιφάνεια των εσωτερικών τοίχων 7 κοιτώνων και των διαδρόμων.


Στο Ίδρυμα Γεωργ. & Αικ. Χατζηκώνστα - Εκπαιδευτικής Μέριμνας Νέων
πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν εργασίες στους τοίχους του διαδρόμου του ορόφου, στους τοίχους δύο δωματίων και στις 24 πόρτες εισόδου των κοιτώνων. Επίσης, έγιναν εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του Ιδρύματος. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς ύστερα από το πέρας των εργασιών, ο χώρος του διαδρόμου έγινε φωτεινός πράγμα το οποίο θα βοηθήσει στην ποιοτική διαβίωση των παιδιών του Ιδρύματος και στη στήριξη της ψυχολογίας όλων των εργαζομένων.


Σε αυτήν την προσπάθεια, πολύτιμοι υποστηρικτές ήταν οι χορηγοί μας σε υλικά, Χρωτέx (Παμμακάριστος) και Leroy Merlin (Παμμακάριστος και Χατζηκώνστα), που και με τη δική τους συμμετοχή, συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου στα Ιδρύματα.

Είμαστε έτοιμοι για τη νέα περίοδο!
Μετά την καλοκαιρινή δράση των ομάδων της ΕΛΙΞ που ήταν προσανατολισμένη σε τεχνικές βελτιώσεις, η ΕΛΙΞ ανανεώνει τη συνεργασία της με τα ιδρύματα Παμμακάριστος στη Νέα Μάκρη και ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι για τη νέα σχολική περίοδο, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους και νέες από όλο τον κόσμο και από την Ελλάδα να προσφέρουν εθελοντικά τις υποστηρικτικές υπηρεσίες τους προς το προσωπικό των Ιδρυμάτων, δίπλα στα παιδιά και τους εργαζομένους.


Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υποστήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε μία εποχή όπου οι αρχές και οι ανθρώπινες αξίες περνούν κρίση, η ΜΚΟ ΕΛΙΞ με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συμβάλλει με τους εθελοντές της στη λειτουργία των συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων Κοινωνικής Ωφελείας. Ένα μάθημα ζωής και συνεργασίας της Κοινωνίας των Πολιτών και των Ιδρυμάτων, που δίνει λύσεις και θετικό πρόσημο στην καθημερινότητα των παιδιών που ωφελούνται από την ΕΛΕΠΑΠ και την Παμμακάριστο με υπευθυνότητα και προσήλωση εδώ και δεκαετίες.


Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι και φέτος:

- Η βελτίωση της καθημερινής ζωής των περιθαλπομένων ατόμων.
- Η προσφορά υποστηρικτικών υπηρεσιών προς το προσωπικό των Ιδρυμάτων.
- Η εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών των Ιδρυμάτων.

Για το ξεκίνημα των Μαθημάτων Αλληλεγγύης στην ΕΛΕΠΑΠ και την Παμμακάριστο, θα σας ενημερώσουμε πολύ σύντομα με νέο αναλυτικό δελτίο.

Ευγενικός χορηγός χρωμάτων
chrotex-logo

Ευγενικός χορηγός υλικών
leroy-merlin-logo

Περισσότερες πληροφορίες: 2103825506

elix since 1987 Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ