ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Παρασκευή 10 Ιουλίου, 18:00 – 22:00, Στέγη συν Αθηνά

Το Κέντρο Υποστήριξης «ΝΕΩΝ ΧΩΡΑ» θα είναι εκεί

Οι Εθελοντές της ΕΛΙΞ μαζί με την Άρσις και την ομάδα «Όχι Παίζουμε / UrbanDig για Γειτονιές» και στήνουμε δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά.

Αρχικά, τα παιδιά που θα έρθουν να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν τις ομάδες πολιτών της Αθήνας, αξιοποιώντας το εργαλείο του Mobile School, θα εξοικειωθούν με την έννοια και τη χρησιμότητα των χαρτών. Τι είναι ο χάρτης μιας χώρας ή μιας πόλης; Τι πληροφορίες μας δίνει, πώς διαβάζεται και πώς χρησιμοποιείται;

Στη συνέχεια, τα παιδιά θα φτιάξουν ένα χάρτη του χώρου της εκδήλωσης. Σε αυτόν θα τοποθετηθούν από τα παιδιά, στοιχεία για τις ομάδες που έχουν προσκληθεί στην εκδήλωση. Τα στοιχεία θα προκύπτουν από εξερεύνηση των παιδιών στον χώρο, όπου θα μιλήσουν με άτομα / ομάδες για να τις γνωρίσουν και να βάλουν στον χάρτη ένα-δυο στοιχεία για αυτούς. Μέσα από ένα παιχνίδι πλοήγησης πάνω στο Mobile School, αφού φτιαχτεί ο χάρτης, τα παιδιά μπορούν να κατευθύνουν ο ένας τον άλλον για το πού θα συναντήσει τους ανθρώπους/ομάδες που ο καθένας γνώρισε.

Και ένα περιπετειώδες, διασκεδαστικό ταξίδι θα ξεκινήσει!

Τις τρεις ομάδες τις ένωσε η αγάπη, το ενδιαφέρον και η αγωνία για τα παιδιά και τους νέους.

Το κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, «ΝΕΩΝ ΧΩΡΑ», άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην Κυψέλη, Τενέδου 21Β, προκειμένου να υποστηρίξει εφήβους, μετεφήβους και νεαρούς ενηλίκους (15 -25 χρόνων) ανεξάρτητα από καταγωγή, χρώμα, θρησκεία, φύλο, φυλή. Αποστολή του Κέντρου είναι η πρόληψη της νεανικής περιθωριοποίησης, η εμψύχωση και ενδυνάμωση των νέων και η προώθηση της κοινωνικής τους συμμετοχής. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, παράλληλα με τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εργαστήρια ανάπτυξης προσωπικής ταυτότητας, δεξιοτήτων και δημιουργικής έκφρασης.

 

Η ΕΛΙΞ με τους παιδαγωγούς και τους εθελοντές της από όλο τον κόσμο για 4η χρονιά υλοποιεί στην περιοχή της Κυψέλης και του Γκύζη δύο προγράμματα δωρεάν δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 6-12, με τίτλο “Διακοπές στο Σχολείο”. Την δύσκολη αυτή περίοδο για την χώρα η ΕΛΙΞ στηρίζει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικοκοινωνικά προβλήματα προσφέροντας στα παιδιά τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα αναζωογονήσουν την ψυχολογία τους και θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

 

Η καλλιτεχνική ομάδα “Όχι Παίζουμε” στο πλαίσιο του προγράμματός της UrbanDig (2004-…) εξερευνά το χτες και το σήμερα σημείων της πόλης και, εμπνεόμενη από αυτό, δημιουργεί επιτόπιες παραστάσεις θεάτρου-χορού. Από το 2014 έχει δημιουργήσει τη πλατφόρμα δράσεων «UrbanDig για Γειτονιές» συλλογικής έρευνας και χαρτογράφησης του χτες και του σήμερα γειτονιών. Μέσα από δια-τομεακές οριζόντιες ομάδες κατοίκων και φίλων γειτονιάς, και με τη στήριξη εξειδικευμένων συνεργατών της ομάδας, οργανώνονται δημόσιες δράσεις με σκοπό την ανοιχτή χαρτογράφηση στοιχείων ιστορίας, τοπίου, εντυπώσεων επισκεπτών, ενδιαφερόντων κατοίκων, απόψεων για τα κοινά κ.α. Εκτός της παράστασης στους δρόμους της γειτονιάς, που αποτελεί τον κύριο στόχο συλλογής του υλικού, επιδιώκεται η δημιουργία δωρεάν εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προϊόντων (app, ιστοσελίδα, ψηφιακό χαρτογραφημένο αρχείο, δράσεις ανάδειξης της γειτονιάς όπως τοπικό φεστιβάλ, ξεναγήσεις κλπ) προς περεταίρω αξιοποίηση από τη γειτονιά με τον τρόπο που αυτή επιθυμεί.


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της ημέρας και γενικότερα για τους φορείς και τις δράσεις τους θα βρείτε
- ΑΡΣΙΣ, «ΝΕΩΝ ΧΩΡΑ», www.arsis.gr, fb/neonchora, 2108611132

 

- ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, www.elix.org.gr , fb:“Elix-Ελιξ Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας”, 210 3825506

 

- «ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ» www.dourgouti.gr, fb/Dourgoutiislandhotel fb/UrbanDig Project, 6937575202

 

power plate sun athina 2015

2 years sun athina invitation 2015

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ