Η ΕΛΙΞ με την υποστήριξη της UNICEF και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2017, την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αττική για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες ηλικίας 3-17 ετών και τους γονείς τους.
Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μη τυπική εκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία σε ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και στους γονείς τους, ώστε να συμβάλει στην ομαλή τους ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους.
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχεται καθημερινή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών και υποστήριξη της μελέτης σε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο. Κάθε επωφελούμενος/-η παρακολουθεί 2 ώρες μάθημα την ημέρα (10 ώρες την εβδομάδα), οι οποίες υλοποιούνται σε πρωινές ή απογευματινές ώρες.
Όλα τα μαθήματα διενεργούνται από έμπειρους πιστοποιημένους στην Ελλάδα παιδαγωγούς, ενώ στηρίζονται και από δασκάλους προερχόμενους από την εθνική κοινότητα των μαθητών οι οποίοι λειτουργούν ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και διευκολύνουν την κατανόηση του μαθήματος στη μητρική γλώσσα των παιδιών. Στις δράσεις συμμετέχουν και κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι εντοπίζουν τις ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις και παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Διαπιστευμένη ψυχολόγος παρέχει επιπλέον υποστήριξη τόσο του προσωπικού όσο και των επωφελούμενων του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:
- Μαθήματα προσχολικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.
- Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
- Μαθήματα αγγλικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
- Μαθήματα θετικών επιστημών σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
- Μαθήματα καλλιέργειας βασικών δεξιοτήτων ζωής (Life skills).
- Μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε γονείς.
Σύντομος απολογισμός του προγράμματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο
- 6 εκπαιδευτικά κέντρα στην Αττική.
- 1.250 παιδιά ηλικίας 3-17 ετών συνολικά εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα 810 αγόρια, 657 κορίτσια.
- 217 γονείς, 102 άντρες, 115 γυναίκες.
- 27 διαφορετικές εθνικότητες και 10 διαφορετικές μητρικές γλώσσες.
- 2.748 ωριαία μαθήματα (Ελληνικά & Μαθηματικά και Αγγλικά) παρασχέθηκαν συνολικά στα παιδιά και 254 ωριαία μαθήματα στους γονείς.
- 57 εκπαιδευτικοί, 3 κοινωνικοί λειτουργοί και μία ψυχολόγος στελέχωσαν συνολικά το πρόγραμμα και υποστήριξαν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
- 23 εκπαιδευτικές επιμορφώσεις τις οποίες παρακολούθησαν οι εργαζόμενοι των Εκπαιδευτικών Κέντρων της ΕΛΙΞ.
Στα πλαίσια της κατάρτισης του προσωπικού της ΕΛΙΞ, οι εκπαιδευτές και κοινωνικοί λειτουργοί των Εκπαιδευτικών Κέντρων παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα όπως: η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, μεθοδολογία διδασκαλίας Balanced Literacy Approach, δεξιότητες διαχείρισης και διαχείριση της τάξης, βασικές αρχές διερμηνείας, διαχείριση μετατραυματικού στρες, δεξιότητες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος, εκμάθηση μέσα από το παιχνίδι με τουβλάκια Lego, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, μάθηση και μνήμη, πολιτισμική συμβίωση, ψυχοθεραπεία “one-way mirror” για ενήλικες, εισαγωγή στη δυσλεξία, μετατραυματική διαταραχή και στρες στα παιδιά και τους εφήβους, δυσλεξία και διγλωσσία, μεταμορφώνοντας τις προοπτικές στη δια βίου μάθηση και την εκπαίδευση ενηλίκων, διαχείριση της πολιτισμικής διαφορετικότητας στο σχολείο, μαθηματικά σε κίνηση, σωματικό θέατρο-και δημιουργία ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες.
Στην Αττική το πρόγραμμα υλοποιείται σε 6 εκπαιδευτικά κέντρα: στις δομές φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά, στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΕΛΙΞ στην Πατησίων 20 (κοντά στην Ομόνοια) καθώς και στα σχολεία 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ακομινάτου 40), 48ο Γυμνάσιο Αθηνών (Κόρακα 44, Κάτω Πατήσια) και 20ό Γυμνάσιο Αθηνών (Κόρακα 44, Κάτω Πατήσια).
Τα εκπαιδευτικά κέντρα της ΕΛΙΞ που φιλοξενούνται στο 51ο Δημοτικό Σχολείο και στο 48ο Γυμνάσιο Αθηνών έχουν παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία" που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.