ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Συμμετείχα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα - TC "NFE - opportunity for inclusion and acceptance of immigrants and asylum seekers" - που πραγματοποιήθηκε από τις 21/10/2017 έως τις 29/10/2017 στην πόλη Ferrara της Ιταλίας.

Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και ομολογώ πως η εμπειρία μου ήταν καταπληκτική. Κατά τη διάρκεια των workshops δουλέψαμε πάνω στη μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης (NFE) προκειμένου να την εφαρμόσουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ενσωμάτωση των μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα αποδοχής αυτών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν άτομα από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μακεδονία, Σλοβακία και Τσεχία. Αρχικά, παρουσιάσαμε ο καθένας ξεχωριστά την κατάσταση στη χώρα μας αναφορικά με τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Στη συνέχεια, ήρθαμε σε επαφή με αιτούντες άσυλο στην Ιταλία, οι οποίοι διέμεναν στον ξενώνα που φιλοξενούσε κι εμάς. Μας παρουσίασαν τις εμπειρίες τους στα πλαίσια της Human Library και γνωρίστηκαν με εμάς.

Στα επόμενα workshops ασχοληθήκαμε με το σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού προγράμματος συγκεκριμένα για τους ανθρώπους αυτούς που γνωρίσαμε και είχαμε την ευκαιρία να το εφαρμόσουμε στην πράξη με τη συμμετοχή των ίδιων.

Στο τέλος, τα άτομα κάθε χώρας που συμμετείχε σε αυτό το πρόγραμμα συνεργαστήκαμε και δημιουργήσαμε ένα πρότυπο μάθημα με βάση τη μεθοδολογία που διδαχθήκαμε, το οποίο και σας αποστέλλω σε ξεχωριστό έγγραφο.erasmus plus logo 2

Μεγάλη παράλειψη, θα πρέπει να ομολογήσω, ήταν το γεγονός ότι χώρες που είναι οι κατεξοχήν προορισμοί όλων αυτών των ανθρώπων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία, δε συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα. Η συνεισφορά τους στις κοινές μας συζητήσεις έλειπε. Επιπλέον, καλό θα ήταν τα άτομα που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να είχαν μια εμπειρία σχετικά με το θέμα ή να σκόπευαν να εργαστούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον γι' αυτό το θέμα. Με αυτό τον τρόπο, ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να εμβαθύνουμε περισσότερο πάνω στο θέμα της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης.

Συνολικά, το πρόγραμμα πέτυχε τους στόχους τους. Ήταν πολύ καλά οργανωμένο και οι εκπαιδευτές κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο ομαδική ατμόσφαιρα όσο και ενδιαφέρουσες εργασίες που μας ώθησαν να επεξεργαστούμε και να αναλύσουμε προσεκτικά τις πληροφορίες που μας έδωσαν.

Νιώθω πραγματικά χαρούμενη για την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετέχω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και για τις γνώσεις που μου παρείχε. Νιώθω πως πλέον έχω τα κατάλληλα εργαλεία για να εργαστώ πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν απομένει παρά η εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες.

Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου Έλιξ. Ανυπομονώ να συμμετέχω εκ νέου σε κάποιο άλλο παρόμοιο πρόγραμμα.

Μαργαρίτα Μ

tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-1
tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-2
tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-3
tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-4
tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-5
tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-6
 • tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-1
 • tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-2
 • tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-3
 • tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-4
 • tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-5
 • tc-italy-opportunity-inclusion-and-acceptance-immigrants-asylum-seekers-2017-6
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ