ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Η Μυρτώ και η Βασιλική συμμετείχαν στην ανταλλαγή νέων “Do local, Think global” με την ΕΛΙΞ στην Γαλλία και περιγράφουν τις εντυπώσεις τους.

Όλα ξεκίνησαν εκεί κάπου στις αρχές Σεπτέμβρη όταν έλαβα το e-mail από την ΕΛΙΞ ότι έχω επιλεγεί για το πρόγραμμα “Do local, Think global” στη Γαλλία.

Οι μέρες περνούσαν τρομακτικά γρήγορα όπου όταν πια βρέθηκα στο αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Ηλία, τον leader μας, κατάλαβα ότι ο προορισμός μου ήταν δυο αξέχαστες βδομάδες με 20 διαφορετικά άτομα από Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία και φυσικά Ελλάδα, με πολύ γέλιο και αξέχαστες στιγμές. Και όντως επιβεβαιώθηκα!


Φτάνοντας στο Παρίσι με τον Ηλία συναντήσαμε την υπόλοιπη ελληνική ομάδα όπου από την πρώτη στιγμή γίναμε παρέα. Στον σταθμό της Αμιένης μας υποδέχτηκε μια κοπέλα από την Concordia η οποία μας μετέφερε στο μέρος που θα μέναμε για τις ακόλουθες δυο εβδομάδες.


Την πρώτη μέρα αφού γνωριστήκαμε και αρχίσαμε να γινόμαστε οικογένεια, γιατί στο τέλος έτσι μας αποκαλούσαμε, θέσαμε κανόνες, φόβους, προσδοκίες και ευχές που είχαμε για το πρόγραμμα. Κάναμε μια μικρή περιήγηση στην πανέμορφη Αμιένη και το βράδυ βρεθήκαμε να πίνουμε την πρώτη μας μπύρα σε ένα multi-language μπαρ.


Οι επόμενες μέρες κύλησαν υπέροχα, καθώς πλέον γνωριζόμασταν αρκετά, και με αρκετή δουλειά με διάφορα workshop αλλά και επισκέψεις σε κέντρα που είχαν να κάνουν με τα ακόλουθα θέματα: sorting waste, food waste, palm oil and environmental issues. Φυσικά, όλες αυτές οι δραστηριότητες γίνονταν σε συνδυασμό με πολύ γέλιο και τραγούδι.


Οι μέρες τελείωναν και χωρίς κανένας μας να το καταλάβει η μέρα του απολογισμού έφτασε όπου πλέον είχαμε συνθέσει ένα βιντεάκι δικής μας έμπνευσης που θίγαμε όλα τα παραπάνω θέματα.

 

Υπήρχαν και δύσκολες μέρες με πολύ δουλειά και εντάσεις αλλά η θέληση μας για να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα καθώς και το οικογενειακό μας δέσιμο τα έκανε όλα στην άκρη.


Οι αναχωρήσεις έφτασαν. Γύρω μου υπήρχαν λυπημένες αλλά κατά βάθος χαρούμενες φατσούλες που μου έδειχναν μόνο ευγνωμοσύνη για όλα όσα περάσαμε μαζί τόσες μέρες.


Η εμπειρία αξέχαστη. Οι άνθρωποι που γνώρισα μου έδωσαν ο καθένας κάτι διαφορετικό για να θυμάμαι. Ήταν οι στιγμές μας, τα γέλια μας, οι εμπειρίες μας, τα ξενύχτια μας. Αν κάποιος μου έλεγε να το ξαναζήσω ευχαρίστως έφευγα αύριο κιόλας για Γαλλία!

 

Εννοείται πως αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το καταλάβεις.

 

Για αυτό το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

 

Μυρτώ Σ .

 

- - - - - - - - - -

 

Το πρόγραμμα που διοργάνωσε η CONCORDIA πραγματοποιήθηκε στην Amiens της Γαλλίας, και πιο συγκεκριμένα σε ένα κοντινό χωριό, το Dury. Υπήρχαν συμμετέχοντες, από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία και τέλος την Ελλάδα.

 

Βασικός σκοπός του project, «Do local think global» (19/10- 1/11/2015) ήταν να μάθουμε για την κλιματική αλλαγή και να μιλήσουμε για το τι συνέβαινε σε κάθε χώρα σχετικά με αυτό το πρόβλημα και να προτείνουμε λύσεις.

Στα πλαίσια του προγράμματος γυρίσαμε ένα βίντεο σχετικά με την περιβαλλοντική στάση των πολιτών, που έδειχνε όσα είπαμε στο project, ποια τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, από μία ορθή ή όχι στάση αντίστοιχα.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα έμαθα διάφορα πράγματα και κυρίως, έκανα πολλούς και καλούς φίλους από πολλές διαφορετικές χώρες, ανταλλάξαμε πολλές αντιλήψεις για ποικίλα θέματα και ανακαλύψαμε πολλά κοινά και διαφορετικά σημεία ανάμεσα στους λαούς μας που μας ένωναν περισσότερο. Μέσα σε αυτό το παρεϊστικο κλίμα πέρασαν δύο εβδομάδες και όλοι επιστρέψαμε στις χώρες μας προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε ότι μάθαμε.

 

Μία καλή εμπειρία που όλοι μπορούν να επιδιώξουν να την ζήσουν.

 

Βασιλική Αρ.

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ