ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Το "Be The Change_2 “Conflict Management” ERASMUS+ ήταν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που η ΕΛΙΞ μου έδωσε την ευκαιρία να λάβω μέρος από τις 13 έως τις 19/11/2017.

Γνωρίζω τον οργανισμό αρκετό καιρό από φίλους και γνωστούς μου και, αν και έχω ακούσει πολλές θετικές εντυπώσεις για τα εθελοντικά προγράμματά δράσης, δεν είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω μέχρι πρότινος.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντονίστηκε από την SOLIDARITES JEUNESSES MCP και για μια βδομάδα, μαζί με άλλους 19 συμμετέχοντες από άλλες χώρες μείναμε στα 1000μ των Γαλλικών Άλπεων, σε μια φάρμα, σε ένα χωριό ονόματι “Le Fai” ( όπου δεν μας έλλειψε καθόλου φαΐ), κοντά στο χωριό Venyes.

Μέρος του προγράμματος εκπαίδευσης περιλάμβανε επιστημονικές θεωρίες από το χώρο της Επικοινωνιολογίας, Παιδαγωγικών, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας, και Οικονομικών όπου με την άρτια εμψύχωση των εκπαιδευτών εξασκούμασταν βιωματικά και πρακτικά σε πολλές περιπτώσεις διαχείρισης συγκρούσεων. Για παράδειγμα, οι τεχνικές διδασκαλίας περιλάμβαναν τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και αυτοσχεδιασμού και θεάτρου του καταπιεσμένου. Σκέπτομαι να χρησιμοποιήσω τις τεχνικές εφαρμόζοντάς τες σε σεμινάρια που θα συνδιοργανώσω με συναδέλφους μου για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

 

Στη διάρκεια όλης της βδομάδας είχαμε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε όλοι με όλους κάτι που μας ένωσε σαν ομάδα. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε η αίσθηση του μοιράζεσθαι.

 

Συζητήσαμε παραδείγματα προσωπικών και επαγγελματικών διαφωνιών μας με σκοπό να συναισθανθούμε από τη μεριά του άλλου το ίδιο θέμα που εμάς είχε προβληματίσει. Προσωπικά χάρηκα εκτός των άλλων γιατί εξάσκησα δεξιότητες επικοινωνίας, ενεργητικής και παθητικής ακρόασης και ενσυναίσθησης τα οποία με βοηθούν στην εξέλιξή μου τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

 

Ο χώρος που μείναμε ήταν πολύ φιλόξενος καθώς κατάφερε να φέρει κοντά 20 ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, ήθη, έθιμα, τρόπους σκέψης και εθνικότητες. Το τζάκι της φάρμας μάς ζέστανε και ήταν το έναυσμα πολλών εποικοδομητικών συζητήσεων, παιχνιδιών και τραγουδιών, υπό τους ήχους γέλιων μέχρι δακρύων. Στη γύρω περιοχή ξεναγηθήκαμε από τους εθελοντές και τους κατοίκους της φάρμας. Μοναδικά τοπία ανάμεσα σε χιονισμένα βουνά και βραχώδεις γωνιές μας συντρόφευαν όλη τη βδομάδα. Γευστικότατες λιχουδιές και ζεστό τσάι έλαβαν μέρος στην παρέα μας.

 

Ήταν πραγματικά μοναδική εμπειρία. Όχι μόνο γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω ως τη Γαλλία σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Ούτε μόνο επειδή βρέθηκα εκεί για να εκπαιδευτώ και να αναπτύξω δεξιότητες σε θέματα επίλυσης συγκρούσεων. Αποτέλεσε μια απίθανη εμπειρία επειδή είναι από μόνο του «ταξίδι» το να συμβιώνεις με άλλους ανθρώπους που μόλις γνωρίζεις. Σε διαμορφώνει σαν άνθρωπο. Δεν υπάρχει μια λέξη μόνο που να μπορώ να περιγράψω τις στιγμές που πέρασα. Ευγνωμοσύνη, συμμετοχή, χαρά, γέλιο, συγκίνηση, ανταλλαγή, νέο, επικοινωνία είναι μερικές από τις εικόνες με τις οποίες επέστρεψα στην Αθήνα.

 

Συνιστώ ανεπιφύλακτα την συμμετοχή οποιουδήποτε ενεργού πολίτη να λάβει μέρος σε ένα από τα ποικίλα προγράμματα της ΕΛΙΞ. Να δει τον εαυτό του να ανακαλύπτει μυρωδιές και εικόνες που δεν έχει ξανάμυρίσει ή δεί. Εγώ ταξίδεψα και πήρα μια μικρή γεύση, και θα το ξαναεπιδιώξω. Η σειρά σου τώρα.

 

Διοτί, αλλού, άλλοτε, με άλλους μπορείς να πάρεις την ευκαιρία να είσαι η αλλαγή! Be the Change.

 

Γιώργος Β.

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ