ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Η ΕΛΙΞ με την υποστήριξη της UNICEF και σε συνεργασία με τη Finn Church Aid (FCA) και την Teachers Without Borders και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) και της Εκκλησίας της Σουηδίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά - πρόσφυγες ηλικίας 3-17 ετών που βρίσκονται στην Αττική και την Μακεδονία σε 12 σημεία το οποίο ολοκληρώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2017.

Οι δράσεις αφ' ενός στόχευαν στην καθημερινή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών, ηλικίας 3-5 και 16-17 ετών, που δεν εκπαιδεύονται ακόμα σε ανάλογες δομές υποδοχής του Υπουργείου Παιδείας και, αφ' ετέρου, στην καθημερινή υποστήριξη της μελέτης για το σχολείο των παιδιών ηλικίας 6-15 ετών, τα οποία παρακολουθούσαν τα μαθήματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διοργανώνει το Ελληνικό κράτος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα τα μαθήματα διεξάγονταν από δύο παιδαγωγούς, έναν Έλληνα και ένα πρόσφυγα ή μετανάστη, προερχόμενο από την κοινότητα των παιδιών, ενώ, παράλληλα, όλα τα παιδιά άνω των 6 ετών διδάσκονται επιπλέον των Ελληνικών, τη μητρική τους γλώσσα, Μαθηματικά, Αγγλικά καθώς επίσης συμμετέχουν σε μαθήματα καλλιέργειας βασικών βιοτικών δεξιοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι ευκαιρίες βελτίωσης των συνθηκών της ζωής τους. Στα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών παρέχεται ποιοτική προσχολική εκπαίδευση και μάθηση μέσα από το παιχνίδι.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016-2017 ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
- Περισσότερα από 2.600 παιδιά πρόσφυγες, και 382 γονείς τους, είχαν πρόσβαση μέσω του προγράμματος σε ένα ευέλικτο και αξιόπιστο πλαίσιο μη-τυπικής εκπαίδευσης, παρακολουθώντας 2 ώρες μαθήματα κάθε ημέρα.
-- Περισσότερες από 1.000 οικογένειες ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα.
-- 13.857 ωριαία μαθήματα (Ελληνικά & Μαθηματικά, Αγγλικά και Μητρικής Γλώσσας) παρασχέθηκαν συνολικά στα παιδιά.
- το μέσο ποσοστό παρακολούθησης των μαθημάτων για κάθε παιδί ανήλθε στο 65% για την περίοδο συμμετοχής του στο πρόγραμμα.
-- Περισσότεροι από 170 Εκπαιδευτικοί και Κοινωνικοί Λειτουργοί στελέχωσαν συνολικά το πρόγραμμα και υποστήριξαν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
-- Περισσότερες από 20 εκπαιδευτικές επιμορφώσεις οργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την άρτια ενημέρωση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν με σκοπό την καλύτερη κατανόηση, υλοποίηση του προγράμματος και των ιδιαιτεροτήτων του.
-- 30 διαφορετικές εθνικότητες με επιπλέον 5 μειονότητες καθώς και 19 διαφορετικές μητρικές γλώσσες συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σημαντική διάκριση για το πρόγραμμα ήταν η βράβευσή του από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Εθελοντισμού 2017 “Voluntary Action” του “Skywalker” με αργυρό βραβείο στην κατηγορία “Πρόσφυγες - Μετανάστες”.

Η προσπάθειά μας σε αυτό το ευαίσθητο και με τεράστιες ανάγκες πληθυσμό θα συνεχιστεί και για τους επόμενους μήνες καθώς ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου το νέο πρόγραμμα “The Learning for Integration Project: Quality Learning and Non-Formal Education for Refugee and Migrant Children in Greece” που στοχεύει στην υποστήριξη των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών, στην ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από την καθημερινή τους υποστήριξη τόσο αυτών όσο και των οικογενειών τους μέσα από ένα πλέγμα εκπαιδευτικών αλλά και ψυχοκοινωνικών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείτε με την υποστήριξη της UNICEF και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό:
ΕΛΙΞ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

elix since 1987

EU flad typical

 Funded by

European Union
Civil Protection
and Humanitarian Aid

Finn Church Aid unicef logo flag

 

elix infographic edu refugee children gr

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ