ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση – All Children in Education (ACE Project)» υλοποιείται στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΜΔΑ) της ΕΛΙΞ, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα στην Οδό Πατησίων, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και τη Δομή Προσωρινής Υποδοχής στην Ελευσίνα, στη Δομή Προσωρινής Υποδοχής στην Κόρινθο και τέλος στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, η λειτουργία των Νηπιαγωγείων γίνεται στα ΚΜΔΑ της Κορίνθου και της Οδού Πατησίων.

Το Νηπιαγωγείο αποτελεί έναν νέο και ανεξερεύνητο κόσμο για κάθε μικρό παιδί. Αποτελεί το πρώτο φυσικό περιβάλλον, εκτός του οικογενειακού, όπου τα παιδιά δοκιμάζουν, εκφράζονται, αρχίζουν να κατανοούν τα συναισθήματα τους. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς είναι αναγκαία μία περίοδος προσαρμογής, ειδικά τα τελευταία χρόνια καθώς με την πανδημία του COVID-19, το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών αναγκάστηκε να περιορίσει στο ελάχιστο την κοινωνικοποίηση τους.

Είναι πολύ σημαντικός λοιπόν ο επαναπροσδιορισμός του ομαδικού πνεύματος, και του αισθήματος της ασφάλειας στον χώρο.

LOGO edu practices

Η παιδαγωγός προσχολικής εκπαίδευσης της ΕΛΙΞ στο ΚΜΔΑ της Κορίνθου Μ. Λιάκου εξηγεί τη σημασία και πρακτικές ενός ασφαλούς χώρου:

Η διαμόρφωση ενός ασφαλούς χώρου στην τάξη, από την προσχολική κιόλας ηλικία, αποτελεί βασικό θεμέλιο για το χτίσιμο ασφαλών σχέσεων στο πλαίσιο του σχολείου, αλλά και για την κατάκτηση γνωστικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων από τα παιδιά.

Ένας ασφαλής χώρος προάγει την ασφάλεια του υλικού χώρου, την συναισθηματική ασφάλεια, την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό. Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ανανέωση και αναδιαμόρφωση των σχολικών τάξεων. Για την διαμόρφωση του ασφαλούς χώρου στο Νηπιαγωγείο, το προσωπικό της ΕΛΙΞ φροντίζει να μειώνει στο ελάχιστο τα επικίνδυνα σημεία, επιμελείται την καθαριότητα του χώρου, ενώ επίσης διατηρεί τις ισορροπίες στα ερεθίσματα, για την αποφυγή υπερδιέγερσης.

Η διαμόρφωση ξεκάθαρων εκπαιδευτικών θεματικών «γωνιών» και η δημιουργία γωνιάς χαλάρωσης για τα παιδιά, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τάξης του νηπιαγωγείου και παρέχουν στους μαθητές τον χώρο για να ξεδιπλώσουν την φαντασία τους, να εκτονώσουν την έμφυτη περιέργειά τους και να απομονωθούν για χαλάρωση, όταν το έχουν ανάγκη. Η εκπροσώπηση των παιδιών στην τάξη, για παράδειγμα με την διακόσμηση του χώρου από δικά τους έργα ή την χρήση συμπεριληπτικών εικόνων και flashcards, τα βοηθά να νιώθουν ως μέρος του χώρου και να βλέπουν κομμάτια του εαυτού τους σε αυτόν.

Στο χώρο της κάθε τάξης, οι μεγάλοι συνυπάρχουν με τους μικρούς, οπότε οι όποιες αποφάσεις για αλλαγές, συναποφασίζονται ισότιμα μέσω προτάσεων, ιδεών και πρωτοβουλιών και από τις δύο πλευρές.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ