ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Η ΕΛΙΞ με την υποστήριξη της UNICEF και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2017, την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αττική για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες ηλικίας 3-17 ετών και τους γονείς τους.

Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μη τυπική εκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία σε ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και στις οικογένειές τους, ώστε να συμβάλει στην ομαλή τους ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχεται καθημερινή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών και υποστήριξη της μελέτης σε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο ηλικίας 6-15 ετών.

Κάθε επωφελούμενος/-η παρακολουθεί 2 ώρες μάθημα την ημέρα (10 ώρες την εβδομάδα), οι οποίες υλοποιούνται σε πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Εκτός από τους πιστοποιημένους στην Ελλάδα παιδαγωγούς, όλα τα μαθήματα στηρίζονται από δασκάλους προερχόμενους από την εθνική κοινότητα των μαθητών.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:
- Μαθήματα προσχολικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.
- Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
- Μαθήματα αγγλικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
- Μαθήματα φυσικών επιστημών σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
- Μαθήματα καλλιέργειας βασικών δεξιοτήτων ζωής (Life skills).
- Μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε γονείς.

Σύντομος απολογισμός του προγράμματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο:
- 5 εκπαιδευτικά κέντρα στην Αττική.
- 782 παιδιά ηλικίας 3-17 ετών, συνολικά εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα 440 αγόρια, 342 κορίτσια.

- 128 γονείς, 62 άντρες, 66 γυναίκες.

- 24 διαφορετικές εθνικότητες και 10 διαφορετικές μητρικές γλώσσες.

- 263 δώρα ενόψει της αλλαγής του χρόνου μοιράστηκαν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού

- 1.766 ωριαία μαθήματα (Ελληνικά, Μαθηματικά και Αγγλικά) παρασχέθηκαν συνολικά στα παιδιά και 144 ωριαία μαθήματα στους γονείς.

- 41 Εκπαιδευτικοί και Κοινωνικοί Λειτουργοί στελέχωσαν συνολικά το πρόγραμμα και υποστήριξαν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

- 6 εκπαιδευτικές επιμορφώσεις οργανώθηκαν σε Αθήνα για την άρτια κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

 

Στην Αττική το πρόγραμμα υλοποιείται σε 5 εκπαιδευτικά κέντρα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά, στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΕΛΙΞ στην Πατησίων 20 (κοντά στην Ομόνοια) καθώς και στα σχολεία 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ακομινάτου 40) και 48ο Γυμνάσιο Αθηνών (Κόρακα 44, Κάτω Πατήσια). Σύντομα αναμένεται να υλοποιηθεί και σε τρίτο δημόσιο σχολείο της περιοχής του Δήμου Αθηναίων.

 

Τα εκπαιδευτικά κέντρα της ΕΛΙΞ που φιλοξενούνται στο 51ο Δημοτικό Σχολειο και στο 48ο Γυμνάσιο Αθηνών έχουν παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία" που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

elix since 1987

EU flad typical

 Funded by

European Union
Civil Protection
and Humanitarian Aid

unicef logo flag

 

Για περισσότερα επικοινωνήστε με την ΕΛΙΞ, στο 2103825506 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ