ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Μια χειμωνιάτικη νύχτα του Ιανουαρίου, ο Γιώργος δουλεύοντας ως συνήθως μέχρι αργά στο νεοσύστατο γραφείο του, συνειδητοποίησε πως η παραγωγικότητα του δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του.

Χρειαζόταν επειγόντως ένα ταξίδι, για να αναζωογονηθεί και να ανακτήσει την χαμένη ενέργεια του.

Τις επόμενες μέρες έψαχνε καθημερινά στην ιστοσελίδα της ΕΛΙΞ, εθελοντικά προγράμματα στο εξωτερικό. Ήταν μια επιτυχημένη "συνταγή" την οποία είχε ήδη κάνει τον Φεβρουάριο του 2016, συμμετέχοντας σε ένα workcamp στο Eskifjörður της Ισλανδίας! Εξάλλου η όλη εμπειρία και ιδιαίτερα το μαγευτικό Βόρειο Σέλας, ήταν βαθιά χαραγμένη στην ψυχή του και η επίδραση στον χαρακτήρα του ήταν μεγαλειώδης!

Ένα συνηθισμένο και αδιάφορο μεσημέρι όμως έμελλε να είναι κομβικής σημασίας στην ζωή του. "Agents of Change"... υποσυνείδητα ο τίτλος τον μαγνήτισε, αλλά το γεγονός ήταν, πως οι ημερομηνίες ταίριαζαν ιδανικά στο βεβαρημένο πρόγραμμα του. Καθώς διάβαζε τις πληροφορίες και αφού αντιλήφθηκε πως δεν ήταν ένα συνηθισμένο workcamp, άλλα ένα training course με θέμα “leadership & personal development”, η διαίσθηση του καρποφορούσε σαν ανθισμένος ανοιξιάτικος κάμπος της Τοσκάνης. Λίγες μέρες μετά την αίτηση, ήρθε η απάντηση στα εισερχόμενα email. Η Τσεχία ήταν επίσημα ο επόμενος προορισμός του!

Καθώς οι μέρες περνούσαν, η ανυπομονησία και η περιέργεια του μεγάλωνε σαν καλοκαιρινή Βουκαμβίλια. Η μέρα αναχώρησης όμως έφτασε και όταν ξεκινούσε ούτε που φανταζόταν το "ταξίδι", που πραγματικά άρχιζε!

Μετά από μία περιήγηση κυριολεκτική και μεταφορική στην μαγευτική Πράγα και αφού διανυκτέρευσε εκεί, το επόμενο μεσημέρι επιβιβαζόταν στο minivan των διοργανωτών του training, με προορισμό το Chotěboř, μια μικρή κωμόπολη στην κεντρική Τσεχία. Αργότερα το απόγευμα ο τελικός προορισμός ήταν ένα ξύλινο chalet λίγα χιλιόμετρα έξω από την κωμόπολη περιτριγυρισμένο από καταπράσινους κάμπους και φάρμες αλόγων!

Ο ενθουσιασμός του για το ειδυλλιακό τοπίο, δεν μπορούσε να κρυφτεί και καθρεφτιζόταν στις εκφράσεις και τις αντιδράσεις των υπολοίπων 23 συμμετεχόντων από διάφορες χώρες erasmus plus logoτης Ευρώπης. Μετά το δείπνο ακολούθησαν οι απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες διαβίωσης και συνύπαρξης και οι πρώτες γνωριμίες με τους υπόλοιπους. Το ημερολόγιο έγραφε 15 Απριλίου. Από την επόμενη μέρα και μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα αυτό που ακολούθησε δεν γίνεται να περιγράφει. Όχι, δεν είναι μυστικό υψίστης σημασίας, απλά θα είναι spoiler για όποια/ον τυχόν ενδιαφέρεται και το βασικότερο όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο head trainer ήταν: You are the creators of your own experience!!!

Υ.Γ. Η αφηγηματική περιγραφή σε τρίτο πρόσωπο ήταν κι αυτή αποτέλεσμα της διαφορετικής προσέγγισης που έχω πλέον σε πολλές καταστάσεις της ζωής μου. Ειλικρινά μπορώ ξεκάθαρα να τις διαχωρίσω σε πριν και μετά το training... Χαρακτηριστικό παράδειγμα μετά από αυτή την εμπειρία και μέχρι τώρα που γράφω αυτό το κείμενο (αρχές Αυγούστου), παρακολούθησα ένα Coaching training course στην Ουγγαρία, του ίδιου head trainer, με εντελώς διαφορετική θεματολογία βέβαια, καθώς επίσης συμμετείχα και σαν camp leader σε workcamp με εθελοντές από το εξωτερικό που διοργάνωσε η ΕΛΙΞ στην Ελευσίνα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εννοείται πως και στα δύο οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκόμισα ήταν ανεκτίμητες!

Αν ακόμα διαβάζεις, αυτό δεν είναι τυχαίο, αντιθέτως σημαίνει πως το λιγότερο σου κίνησα την περιέργεια και έχεις τουλάχιστον την προδιάθεση για κάτι τέτοιο.

Σου προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα να εμπλακείς με όποιο τρόπο μπορείς και θα κλείσω αυτό το φλύαρο κείμενο με μια από τις φράσεις που έμαθα (στην πράξη και με ουσιαστικά παραδείγματα), σαν επίσημο μέλος πια των "Agents of Change" UNIVERSE APPLAUSE ACTIONS, NOT THOUGHTS!!!

2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-10
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-4
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-1
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-7
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-11
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-3
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-6
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-8
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-9
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-2
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-12
2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-5
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-10
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-4
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-1
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-7
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-11
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-3
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-6
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-8
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-9
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-2
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-12
 • 2019-TC-Agents_of_Change-Czech-Giorgos_SID-5
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ