30 Σύμβουλοι Νέων από 16 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσέ η ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, από τις 8 έως τις 15 Μαρτίου 2023. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την εκπαίδευση των νέων και την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, όσον αφορά την παγκόσμια ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη συμμετοχή σε ενεργούς προβληματισμούς που σχετίζονται με καίρια θέματα της επικαιρότητας, όπως ο Covid-19 και το προσφυγικό ζήτημα.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι εθελοντές αντάλλαξαν καλές πρακτικές, καθώς και εργαλεία υπεράσπισης και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρακτικές που βρίσκουν σαφή εφαρμογή στην κοινωνική ένταξη νέων μεταναστών και προσφύγων.
Παρακάτω αποτυπώνονται τα κύρια μαθησιακά αποτελέσματα, που προέκυψαν κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού προγράμματος, όπως εκφράστηκαν από τους συμμετέχοντες.
Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν τις έννοιες της σύγκρουσης, της βίας, της ειρήνης και της εκπαίδευσης για την ειρήνη. Ανακάλυψαν ότι η άμεση ή σωματική βία δεν είναι η μόνη μορφή αυτής, αλλά σίγουρα η πιο ορατή, καθώς επίσης κι ότι τρεις μορφές βίας (δομική, πολιτιστική και άμεση) τροφοδοτούν η μία την άλλη και μπορούν να οδηγήσουν στη δικαίωσή της.
Κάθε συμμετέχων και συμμετέχουσα σκέφτηκε και προσδιόρισε τις δικές του αξίες και πεποιθήσεις που οδήγησαν την επιθυμία και το κίνητρό τους, ώστε να εργαστούν στον τομέα της ειρήνης και της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Συζήτησαν για τα οφέλη και τις ελλείψεις τόσο της τυπικής όσο και της μη τυπικής εκπαίδευσης.
Δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αμφισβητήσουν τα δικά τους στερεότυπα, προκαταλήψεις και τις αντιλήψεις που έχουν για ορισμένες περιθωριοποιημένες ομάδες.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν μικρές εργαστηριακές ομάδες, στις οποίες θα ήθελαν να εργαστούν, ενώ επίσης τους δόθηκε η ευκαιρία να οργανώσουν το δικό τους workshop. Οι συμμετέχοντες μετά από αυτή την δραστηριότητα είναι έτοιμοι να μπουν στη θέση των εκπαιδευτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να οργανώσουν σχετικές δραστηριότητες για ομάδες νέων.
Οι συμμετέχοντες ενίσχυσαν την κατανόησή τους για το τι χρειάζεται ως προς την διεξαγωγή συνεδριών σχετικά με την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατάλαβαν επίσης την αξία της ενημέρωσης και την αναγκαιότητα να λάβουν περαιτέρω κατάρτιση, προκειμένου να διεξάγουν συζητήσεις ως συντονιστές και να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα της συμμετοχής σε αυτές ταυτόχρονα.
Μέσω της δραστηριότητας Forum theatre, oι συμμετέχοντες ανακάλυψαν τα οφέλη αυτού του εργαλείου, καθώς και επίσης τα όριά του. Για παράδειγμα, η εργασία για τη βία με βάση το φύλο θα μπορούσε να είναι πιο ωφέλιμη σε μια μη μικτή ομάδα.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν συγκεκριμένα παραδείγματα έργων που δημιούργησαν άνθρωποι ή οργανισμοί για , έτσι ώστε να συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο στην ειρήνη και στην εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, εμπνεύστηκαν από τις διαφορετικές πρακτικές με τις οποίες ήρθαν σε επαφή και εξέφρασαν ενδιαφέρον να συνδεθούν και να συνεργαστούν με μερικούς από τους οργανισμούς που ανακάλυψαν με αυτή την ευκαιρία. Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών και μαζί με την ΕΛΙΞ, οι συμμετέχοντες συνάντησαν και μίλησαν με τις οργανώσεις Dråpen i Havet, YOGA AND SPORT WITH REFUGEE, Refocus Media Labs.
Οι 15 εταίροι της ΕΛΙΞ που συμμετείχαν στο έργο:
TAVO EUROPA (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ)
ICJA (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
SIW (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)
INEX (ΣΛΟΒΑΚΙΑ)
INFORMAGIOVANNI (ΙΤΑΛΙΑ)
JAVVA (ΒΕΛΓΙΟ)
AMICITIA (ΙΣΠΑΝΙΑ)
LUNARIA (ΙΤΑΛΙΑ)
TUNA (ΤΟΥΡΚΙΑ)
ALLIANSI (ΦΙΛΑΝΔΙΑ)
HUF (ΑΡΜΕΝΙΑ)
FECE (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)
ESTYES (ΕΣΘΟΝΙΑ)
GOAL ASSOCIATION (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)
GRENZELOS (ΑΥΣΤΡΙΑ)
AGORAVEIRO (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)
Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα ανακοίνωση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.