ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Το Fai είναι μια μικρή κοινότητα κάπου κρυμμένο μέσα στα βουνά των γαλλικών Άλπεων και χαμένο μέσα σε ένα ατελείωτο φυσικό τοπίο.

Η αλήθεια είναι πως όταν με δέχτηκαν στο πρόγραμμα προσπαθούσα να το εντοπίζω στο Google maps, μα μάταια καθώς ο δρόμος σταματούσε ένα χιλιόμετρο έξω από το πιο κοντινό χωρίο που δεν μετρά πάνω από 100 κατοίκους επομένως δεν ήξερα τι ακριβώς θα συναντήσω.

Παρόλα αυτά πήγα με πολύ θετική ενέργεια περιμένοντας να βρω έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που έχω συνηθίσει έως τώρα. Το αποτέλεσμα με αντάμειψε και με το παραπάνω. Τα λόγια είναι πολύ δύσκολο να εκφράσουν πως μέσα σε τρεις εβδομάδες μπορείς να νιώσεις τόσα πολλά.

Εγώ λοιπόν μαζί με άλλες δύο ελληνίδες ξεκινήσαμε τέλη Οκτωβρίου να πάμε σε ένα πρόγραμμα που ως θέμα είχε «από την διαχείριση του φαγητού, στην κοινωνική διαχείριση» (from food transformation to social transformation).

Αυτό περιελάμβανε μια γκάμα από δραστηριότητες που είχαν αρχικά ως στόχο την ως ένα βαθμό αυτάρκεια του ατόμου μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον και την διαχείριση όλων των προϊόντων που του προσφέρει (φρούτα, λαχανικά, καρπούς) προκειμένου να μην μένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ ταυτόχρονα την διαβίωση σε ένα πολυπολιτισμικό και κοινοτικό περιβάλλον με αρμονία και ηρεμία.

Η μέρα μας ξεκινούσε στης 8.30 προκειμένου να φέρουμε σε πέρας τις καθημερινές ανάγκες του χώρου (καθαριότητα, μαγειρική, συντήρηση), να γνωριστούμε μεταξύ μας και στο τέλος της erasmus plus logo 2ημέρας να βρούμε μέσα να ψυχαγωγηθούμε, σε έναν τόπο όπου το ίντερνετ ήταν πολυτέλεια. Για παράδειγμα, φτιάξαμε μια πλήρως λειτουργική σάουνα και τα βράδια μαζευόμασταν εκεί.

Ποιος να το περίμενε κάτι τέτοιο· Παράλληλα βέβαια τα σαββατοκύριακα είχαμε ελεύθερες τις μέρες μας να τις περάσουμε όπως εμείς επιθυμούμε, ενώ διοργανώθηκαν πεζοπορίες και βόλτες στην γύρω περιοχή με μεγάλη επιτυχία καθώς η νότια Γαλλία έχει τρομερά φυσικά τοπία και πολύ γραφικά χωριά με όμορφες παραδοσιακές υπαίθριες αγορές. Τέλος, διοργανώσαμε ένα μονοήμερο φεστιβάλ όπου ήρθαν ντόπιοι παραγωγοί και μπορέσαμε και εμείς να εκθέσουμε τα προϊόντα που φτιάξαμε στη διάρκεια του προγράμματος (μιξ βοτάνων, μαρμελάδες, σάλτσες κτλ). Σε γενικές γραμμές φουλ πρόγραμμα!!

Η αλήθεια είναι πως δεν ανέφερα ούτε το 1/10 από αυτά που μου έδωσε αυτό το μέρος, από τα όμορφα και αναπάντεχα που συνάντησα και το συνιστώ εάν ποτέ βρείτε της ίδια ευκαιρία. Η ηρεμία που σου προσφέρει η επιστροφή στη φύση είναι μοναδική και νιώθω πως όλοι όσοι ήμασταν σε αυτό το πρόγραμμα δείξαμε τον καλύτερο μας εαυτό και καταφέραμε να δημιουργήσουμε αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για πάντα.

Ευχαριστώ πολύ την Έλιξ για αυτή την εμπειρία που μου έδωσε!

ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-1
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-2
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-3
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-4
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-5
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-6
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-7
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-8
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-9
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-10
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-11
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-12
ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-13
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-1
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-2
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-3
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-4
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-5
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-6
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-7
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-8
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-9
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-10
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-11
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-12
 • ye-france-mountain-wonder-III-elix-pinelopi-2019-13
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ