ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Μαθαίνοντας από την πράξη!

Strategic Approach to Quality Inclusion & Intercultural Dialogue youth work

Όσο κι αν έχει δουλέψει κανείς με πολυπολιτισμικές ομάδες ή όσο κι αν έχει «καταδυθεί» στις θεωρίες περί κοινωνικής ένταξης, ο μόνος τρόπος για να καταλάβει πραγματικά πώς είναι να υπάρχεις μέσα σε μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων, προσπαθώντας να συνεργαστείς και να δημιουργήσεις, είναι να ζήσει μια εμπειρία «από τα κάτω»: να βρεθεί, δηλαδή, στην ίδια τη θέση των ανθρώπων με τους οποίους δουλεύει και να καταλάβει από «πρώτο χέρι» ποια ακριβώς είναι τα εμπόδια (άλλοτε σε επίπεδο επικοινωνίας κι άλλοτε σε επίπεδο «γεφύρωσης» της όποιας –υπαρκτής- πολιτισμικής διαφοράς) που οι ομάδες με τις οποίες δουλεύουμε καλούνται καθημερινώς να υπερπηδήσουν.

Μια τέτοια πολύ σημαντική ευκαιρία μού έδωσε η συμμετοχή μου μέσω της ΕΛΙΞ στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «TC Strategic Approach to Quality Inclusion & Intercultural Dialogue youth work».

Το «να μπεις στα… παπούτσια του άλλου», να κληθείς πρώτα απ’ όλα να αναγνωρίσεις τον «Άλλον» αντιλαμβανόμενος τη διαφορά και την ίδια ώρα παραμένοντας «τυφλός» απέναντί της, αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

 

Είναι όμως, κάθε φορά, μαγικός ο τρόπος που τόσο σύντομα, μέσα από την πρακτική, βλέπεις τις διαφορές να γεφυρώνονται, τις αποστάσεις να μικραίνουν, τα προβλήματα να ξεπερνιούνται.


Η βιωματική συμμετοχή με focus στο αντικείμενο του training είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.

 

Από το Zadar της Κροατίας έφυγα πιο γεμάτη σε νέες ιδέες, πιο έμπειρη, πιο πλούσια σε εικόνες, σε φίλους και σε μελλοντικούς συνεργάτες. Και θα το ξανάκανα πάλι απ’ την αρχή!

 

Ρίτα Δαλεζίου

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ