ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Τον Σεπτέμβρη του 2014 βρέθηκα στην Σικελία της Ιταλία, για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «From A(pplication) to Z(ero) problems» που διοργάνωσε η οργάνωση InformaGiovanni στο Παλέρμο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν νέοι από χώρες όπως Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Τσεχία, Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Ρουμανία και Εσθονία με θέμα την εξοικείωση των νέων με τα προγράμματα Ανταλλαγής Νέων (Youth Exchanges) που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Erasmus+ αλλά και τo ζητούμενο της ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε αυτά.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, συζητήσαμε για τα βασικά στοιχεία των προγραμμάτων, σχεδιάσαμε τις δικές μας προτάσεις, αναπτύξαμε δραστηριότητες που αφορούν την πολυπολιτισμική μάθηση, την επίλυση των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ των συμμετεχόντων και άλλα πολλά.

 

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Παλέρμο, τα κύρια αξιοθέατα αλλά και τις περίφημες κατακόμβες αλλά και να οργανώσουμε μια εκδήλωση προβολής για το Erasmus+ στην γνωστή παραλία Mondello.

 

Το πιο ενδιαφέρον του προγράμματος ήταν πως συμμετείχαν και κωφοί μαζί με τους μεταφραστές τους που έκαναν δυνατή την επικοινωνία μεταξύ μας, όταν φυσικά αυτό χρειαζόταν. Για μένα ήταν μεγάλη εμπειρία γιατί μπόρεσα να συνειδητοποιήσω πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους και ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά να είναι ανεξάρτητοι και κοινωνικοποιημένοι.

 

Κατά την διάρκεια του προγράμματος μπορέσαμε να μάθουμε λέξεις και φράσεις στην νοηματική και τελικά να μπορούμε να φτιάχνουμε δικές μας προτάσεις.

 

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και ευκαιρία καθώς όλο το πρόγραμμα ήταν άρτια σχεδιασμένο, φιλοξενούμασταν σε ένα απίστευτο hostel πάνω στην θάλασσα με φανταστική θέα αλλά και το βασικότερο επειδή είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ ενδιαφέροντα άτομα

 

Ευχαριστώ την ΕΛΙΞ που μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω αυτήν την εμπειρία.

 

Μπόνης Τηλέμαχος

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ