ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Η Σπυριδούλα και η Δέσποινα περιγράφουν την εμπειρία της συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό σεμινάριο "Do you see borders?" που φιλοξενήθηκε από την οργάνωση Concordia στο Annecy της Γαλλίας από τις 13 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2015.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Do you see borders", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Annecy της Γαλλίας από την Concordia και στο οποίο είχαμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε μέσω της Ελίξ, ήταν μια πολυδιάστατη εμπειρία, τόσο σε ό,τι αφορά στην εκπαιδευτική μέθοδο, non-formal education (μη επίσημη εκπαίδευση), όσο και στο αντικείμενο και περιεχόμενό της.

Είναι εξαιρετικά εποικοδομητικό να παράγεις γνώση μέσα από εμπειρική διαδικασία, συλλογική σκέψη και αναζήτηση, διαλεκτική μέθοδο καθώς ταυτόχρονα διαπραγματεύεσαι και επιχειρηματολογείς.

Συνειδητοποιημένοι κοινωνικά συμμετέχοντες, με οξύ κριτικό πνεύμα, προσδιορίσαμε και ασχοληθήκαμε σε βάθος με έννοιες όπως τα σύνορα, τα στερεότυπα, η προκατάληψη, οι αξίες στις διαπολιτισμικές διαφορές και η δυνατότητα να εργαστούμε περισσότερο πάνω στα θέματα του σεβασμού, της διαφορετικότητας, της ανοχής, της προσπάθειας ένταξης κι ενσωμάτωσης.

 

Παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης το απογευματινό μέρος της εκπαίδευσης αυτής, όπου η δραματοποίηση και οι τεχνικές του αυτοσχεδιασμού και κάποιων ειδών θεάτρου (oppression theatre) είχαν ως στόχο να εκφράσουμε εξωλεκτικά τις παραπάνω έννοιες.

 

Η εβδομάδα μιας πολύ έντονης κι απαιτητικής ομαδικής εργασίας κατέληξε σε ένα flashmob, παρουσιάζοντας τα στερεότυπα στο κέντρο της πόλης και προτρέποντας τους περαστικούς να σπάσουμε την προκατάληψη (Pop the bubble of prejudice).

 

Τα βράδια είχαν πολλές δραστηριότητες, παρουσιάζοντας τη χώρα της η κάθε ομάδα, με λιχούδικη διάθεση, χορεύοντας και παίζοντας, καταλήγαμε να παραμένουμε ομάδα ακόμη και κατά το χρόνο ξεκούρασης.

 

Είναι αναμφισβήτητα μια εμπειρία πλούσια για όλους όσους αγαπούν το ταξίδι, την εξερεύνηση, την αναζήτηση του εαυτού τους, αλλά και του Άλλου. Συνάντησα κι εκτίμησα πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες κι αντιμετώπισα κάθε μικρή έγνοια ή δυσκολία προέκυψε. Θα ήθελα οπωσδήποτε να συμμετέχω ξανά και προτρέπω όποιον συναντώ να κάνει το ίδιο!

 

Με εκτίμηση Σπυριδούλα Γ.

 

 

- - - - - - -

 

Ένα από τα δώρα της προηγούμενης χρονιάς ήταν η ευκαιρία να συμμετέχω μέσω της ΕΛΙΞ για πρώτη φορά σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο. Το πρόγραμμα ‘Do you see borders?’ ήταν οργανωμένο από την Concordia στο Annecy της Γαλλίας στα μέσα του Δεκέμβρη.

 

Ο βασικός του στόχος ήταν η κατάρριψη των διαφόρων στερεοτύπων που κυριαρχούν στη σημερινή Ευρωπαϊκή κοινότητα. Παρόλο που το πρόγραμμα ήταν χτισμένο με ένα τρόπο το οποίο σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να μου φέρει κρίσεις πανικού, ήταν μία πολύ όμορφη εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας έπαιξα, έμαθα, είδα κι αποδέχτηκα τη διαφορετικότητα με πολλούς τρόπους – οπότε αναμφίβολα οι εκπαιδευτές πέτυχαν το στόχο τους!

 

Η καθημερινότητα μας δεν ήταν απλή καθώς συμμετείχαμε σε ομαδικές δραστηριότητες από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ. Οι πρωινές δραστηριότητες είχανε ως κύριο στόχο να μας κάνουμε να σκεφτούμε και να προσδιορίσουμε με διάφορους τρόπους έννοιες όπως τα στερεότυπα, τα σύνορα, την πολιτιστική πολυμορφία, την ταυτότητα κτλ, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα μένοντας ανοιχτόμυαλοι, ούτως ώστε να καταφέρουμε να αντιληφθούμε και να αγγίξουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, την κατανόηση, την ανοχή και την ενσωμάτωση οτιδήποτε –φαινομενικά ή μη-διαφορετικού. Τα απογεύματα μας είχαν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς μάθαμε να εκφράζουμε τον εαυτό μας μέσω καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων όπως η ζωγραφική, ο χορός και το θέατρο. Τέλος, τα βράδια μας περνούσαν ευχάριστα γνωρίζοντας την κουλτούρα και το φαγητό των χωρών που συμμετείχαν.

 

Οι προσπάθειες της εβδομάδας απέδωσαν καρπούς και σε ένα ευρύτερο επίπεδο καθώς την τελευταία μέρα παραμονής μας οργανώσαμε ένα φλας μομπ στο κέντρο της πόλης με στόχο την αφύπνιση των ανθρώπων στο θέμα των στερεοτύπων.

 

Εν τέλει, ήταν μία αξέχαστη εβδομάδα η οποία είχε τα σκαμπανεβάσματά της, τα εύκολα και τα δύσκολα της και συμπεριλάμβανε πολλούς υπέροχους ανθρώπους κι εμπειρίες για τις οποίες νιώθω ευγνωμοσύνη.

 

Με εκτίμηση, Δέσποινα Φ

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ