ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Τον Δεκέμβρη του 2016 ενημερώθηκα για την συμμετοχή μου σε training course οργανωμένο στα πλαίσια του Εrasmus+ με τίτλο “Breaking Down Gender Stereotypes in Teenagers Projects” που θα λάμβανε μέρος από τις 6 ως τις 13 Φεβρουαρίου του 2017 στο Poggiο Mirteto της Ιταλίας.

Για το συγκεκριμένο σεμινάριο δεν είχα απολύτως καμία προσδοκία και ίσως αυτό να ήταν καθοριστικό για την εμπειρία μου αυτή. Φυσικά, πρώτη φορά έλαβα μέρος σε ένα training course και έτσι δεν ήξερα καν τί να περιμένω. Στην αρχή νόμιζα πως επρόκειτο για ένα απλό σεμινάριο, κατά το οποίο κάποιοι θα παρουσίαζαν το θέμα και οι συμμετέχοντες θα κρατούσαμε σημειώσεις.

Για καλή μου τύχη όμως, επρόκειτο για ένα άκρως βιωματικό και δραστήριο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου ο ρόλος μου ήταν ενεργός από τις 7:30 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ, με τα απαραίτητα, φυσικά, διαλείμματα. Το πρόγραμμα ξεκινούσε επίσημα 09:00, όταν και ξεκινούσε η πρώτη δραστηριότητα από τις πολλές δραστηριότητες της ημέρας.

 

To σπουδαίο σε όλη την εμπειρία αυτή ήταν ότι όλες οι δραστηριότητες είχαν πρωταρχικό στόχο να δημιουργηθεί δυναμική στην ομάδα των 23 συμμετεχόντων που προέρχονταν από οκτώ διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία) . Από την δεύτερη κιόλας μέρα των δραστηριοτήτων, όλοι βλέπαμε πέρα από όσα μας χώριζαν (γλωσσικοί φραγμοί, διαφορετικοί κώδικες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης), ψάχνοντας να βρούμε τα κοινά στοιχεία και να αδράξουμε την μοναδική ευκαιρία του να έρθουμε σε επαφή με νέους ανθρώπους.

 

Δεν ήταν μόνο οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που έκαναν την εμπειρία μοναδική, αλλά φυσικά και οι εκπαιδευτές ,το προσωπικό της Lunaria (της ιταλικής οργάνωσης που φιλοξενούσε το training course) και τελευταία αλλά εξίσου σημαντική η μαγείρισσα μας. Νιώθω φοβερά τυχερή που βρέθηκα στον ίδιο χώρο με όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί πραγματικά νιώθω ότι κέρδισα κάτι μικρό ή μεγάλο από όλους.

 

Επιπρόσθετα, η θεματική σαφέστατα και καλύφθηκε και μάλιστα υπήρχαν πολλές βιωματικές δραστηριότητες που έδιναν την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κατάλαβουν το θέμα των στερεοτύπων στο θέμα του φύλου ακριβώς από τον πυρήνα του. Πολύ χρήσιμο επίσης ήταν ότι χειριστήκαμε πιλοτικά- σαν προσομοίωση και περιπτώσεις εφήβων με προβλήματα , έτσι τεστάραμε και τις δικές μας αντιδράσεις όταν βρεθούμε όντως αντιμέτωποι με μια ανάλογη περίπτωση.

 

Τέλος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουμε την δική μας εξέλιξη πάνω σε τέτοιες διοργανώσεις, αφού τον Ιούλιο από συμμετέχοντες θα αλλάξουμε ρόλο και θα δούμε αν μπορούμε να χειριστούμε μια ανταλλαγή νέων, αυτή τη φορά ως αρχηγοί της ελληνικής αποστολής.

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον ΕΛΙΞ, λόγω της ευκαιρίας που μου έδωσε γιατί πραγματικά αυτές τις 7 μέρες ένιωσα απολύτως συγκεντρωμένη, παραγωγική και ελεύθερη να εκτεθώ και να ανακαλύψω..

 

Εύχομαι όλοι να είναι τυχεροί και να ζήσουν μια ανάλογη εμπειρία!

 

Ουρανία Μ.

 

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ