ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Τον Ιούλιο του 2015 συμμετείχα για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με την ΕΛΙΞ στο Βέλγιο, με τίτλο "Cultural Democracy in dragon’s and giant’s land". Η εμπειρία μου ήταν μοναδική.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν άτομα με και χωρίς αναπηρία από 4 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μείναμε στο Mons, την πόλη που ψηφίστηκε ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για το 2015.

Στα πλαίσια της ανταλλαγής, μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, κατορθώσαμε να άρουμε τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που υπάρχουν για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να τα βοηθήσουμε να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.


Η εμπειρία αυτή για εμένα ήταν ξεχωριστή καθώς έμαθα πτυχές του εαυτού μου που μέχρι τότε δεν γνώριζα. Μέσα από τις ευχάριστες στιγμές αλλά και τις δυσκολίες, συνειδητοποίησα τις αδυναμίες μου, ανακάλυψα νέα ενδιαφέροντα, ιεράρχησα τους στόχους μου, ανέλαβα πρωτοβουλίες. Η εμπειρία αυτή μου υπενθύμισε τη δυσκολία του να συνάπτεις νέες διαπροσωπικές σχέσεις όμως και την ευχαρίστηση που σε κατακλύζει όταν τα καταφέρνεις. Με άλλα λόγια, με βοήθησε να αλλάξω κοσμοθεωρία.


Ακόμη, έμαθα ότι η τέχνη είναι για όλους και ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας μικρός καλλιτέχνης αρκεί να έχει πίστη στον εαυτό του. Το ταξίδι αυτό ήταν το έναυσμα να ασχοληθώ περεταίρω με τις διάφορες μορφές τέχνης και να συνειδητοποιήσω πως η τέχνη συγκινεί, ενθουσιάζει και εμπνέει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας.


Στα πλαίσια του προγράμματος, επισκεφτήκαμε μουσεία, μαγειρέψαμε όλοι μαζί και γευτήκαμε τοπικά φαγητά κάθε χώρας, συζητήσαμε για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των χωρών μας και χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς. Σε ένα πάρκο του Μονς κατασκευάσαμε με απλά υλικά και εργαλεία ολόκληρα αγάλματα από ξύλο, που αντιπροσώπευαν μυθικά πλάσματα που αναδύθηκαν από την κουλτούρα των χωρών μας.

 

Γνωρίσαμε νέες περιοχές, παίξαμε παιχνίδια, λειτουργήσαμε ομαδικά, δημιουργήσαμε δικά μας θεατρικά αριστουργήματα και εικαστικά έργα, διασκεδάσαμε μέχρι το πρωί, διαπληκτιστήκαμε, στενοχωρηθήκαμε, τραγουδήσαμε, γιορτάσαμε γενέθλια, μοιραστήκαμε προσωπικές μας στιγμές…


Με λίγα λόγια, είδαμε, ακούσαμε, νιώσαμε και δημιουργήσαμε υπέροχα πράγματα και όλα αυτά προέκυψαν απλώς επειδή μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικά μέρη του κόσμου ενώθηκε για λίγες ημέρες.


Είναι απλά μια απόφαση που πρέπει να πάρεις!


Πασπαλάκη Βιργινία

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ