ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Η Αργυρώ και η Ρόζμαρι περιγράφουν τις εντυπώσεις από την συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής για εφήβους στην Γαλλία με τίτλο “Go to discover yourself and others: one step for social inclusion”.

Ήταν η πρώτη μου φορά που ταξίδευα ειδικά με αεροπλάνο μακρότερα από την πόλη μου. Όλα έγιναν πολύ τόσο γρήγορα που δεν μπόρεσα να καταλάβω πως από τη Θεσσαλονίκη μαζί με έναν ακόμα συμμετέχων στο πρόγραμμα βρεθήκαμε στο Charles de Gaulle της Γαλλίας!

Εκεί συναντηθήκαμε με την Βιβή την ομαδάρχισσα και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής ομάδας, που είχαν φτάσει με την προηγούμενη πτήση.


Αφού φτάσαμε στο camping στο Sassay όπου θα μέναμε τις επόμενες 22 μέρες γνωρίσαμε τους/τις άλλους/ες συμμετέχοντες/ουσες από την Τσεχία, την Εσθονία, την Γερμάνια, & τη Γαλλία.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με πολλά παιχνίδια γνωριμίας για να σπάσει ο πάγος μεταξύ μας, και στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Γνωριστήκαμε αρκετά γρήγορα και δεθήκαμε και σαν ελληνική ομάδα αλλά και σαν σύνολο μετά υπόλοιπα παιδία! Στο τέλος της ημέρας ο υπεύθυνος του camping o Tomas μας μίλησε για τις υποχρεώσεις - που είχαμε κατά τη διαμονή μας εκεί αλλά και για το πρόγραμμα που θα ακλουθούσαμε. Καθώς επίσης και στις αρμοδιότητες που είχαμε οι οποίες χωρίζονταν σε δυο σκέλη :το μαγείρεμα και το καθαρίσαμε του camp.Χωριζόμασταν σε ομάδες των πέντε ατόμων διαφορετικής εθνικότητας και αναλαμβάναμε μαζί με έναν ομαδάρχη μια μέρα της εβδομάδος να ανάβουμε τα παραπάνω.

Τις μέρες που ακολούθησαν τα πρωινά συμφώνα με το πρόγραμμα ξυπνούσαμε στις περίπου στις επτά και ξεκινούσαμε για το οινοποιείο όπου μάθαμε πώς να εργαζόμαστε αλλά και να συνεργαζόμαστε με τα υπόλοιπα μέλη αποκλειστικά στα αγγλικά. Τα απογεύματα οι ομαδάρχες μας ενημέρωναν για το πρόγραμμα της ημέρας και τις δραστηριότητες οι οποίες πολλές φορές ήταν περιήγηση σε κοντινά χωριά και πόλεις όπως την Tour και Amboise.

Βασικός σκοπός του project, “Go to discover yourself and others: one step for social inclusion” ήταν να αποκαταστήσουμε ένα γκρεμισμένο οινοποιείο που αποτελούσα χώρο προστασίας-ξεκούρασης και αποθήκη του τοπικού αγροτικού πληθυσμού..

Το τέλος της ημέρας ολοκληρωνόταν με συζήτηση γύρω από τις δραστηριότητες της ημέρας, αν μας άρεσαν ή όχι, αν είχαμε κάποιο παράπονο ή αν θέλαμε να μοιραστούμε κάτι με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Αν και το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο (debate, πρωινή εργασία, μαγείρεμα), δεν μας έλειψαν καθόλου στιγμές διασκέδασης όπως η επίσκεψη του ζωολογικού πάρκου Zoo de Beauval.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα έμαθα πάρα πολλά πράγματα για διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, βελτίωσα σε μεγάλο βαθμό τα αγγλικά μου ενώ ταυτόχρονα έμαθα να επικοινωνώ και να συνεργάζομαι με νέους από άλλα μέρη της Ευρώπης .

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να συμμετάσχετε και εσείς σε ένα τέτοιο πρόγραμμα! Αξίζει με χίλια!!!!!!!

Αργυρώ Μ.

Υ.Γ Είχαμε και μια γρήγορη στάση στο Παρίσι πριν την επιστροφή μας η οποία θα μείνει αξέχαστη!!

 

----------

 

Μέσω της ΕΛΙΞ συμμετείχα στο πρόγραμμα "Go to discover yourself and others: one step for social inclusion!" που έλαβε χώρα στη Γαλλία και φιλοξενήθηκε από την οργάνωση COMPAGNONS BÂTISSEURS.

 

Για τις 22 ημέρες του προγράμματος διαμείναμε σε έναν χώρο που μας είχε παραχωρήσει ο δήμος και στον οποίο είχαν στηθεί σκηνές. Κάθε πρωί εργαζόμασταν για 4 ώρες με σκοπό την ανακαίνιση ενός μικρού κτιρίου στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο οι εργάτες των αμπελιών, ενώ το απόγευμα είτε επισκεπτόμασταν γαλλικές περιοχές αλλά συνήθως διοργανώναμε διάφορα παιχνίδια ή είχαμε ελεύθερο χρόνο για να συναναστραφούμε με τος υπόλοιπους συμμετέχοντες. Τα Σαββατοκύριακα δεν δουλεύαμε και αυτές ήταν οι μέρες που πραγματοποιήσαμε την πλειονότητα των εκδρομών.

 

Η οργάνωση ήταν αρκετά καλή. Κάθε μέρα ο καθένας ήξερε τα καθήκοντά του, γεγονός που οδήγησε στην αποτελεσματική λειτουργία του camp. Τα γεύματα ήταν στην ώρα τους, οι ώρες εργασίας ήταν ευχάριστες, ενώ σημαντικό ήταν ότι διατηρήθηκε η καθαριότητα σε όλους τους χώρους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιούργησαν ένα ευχάριστο κλίμα το οποίο ευνόησε και τη δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

Στην αρχή, το κλίμα ήταν λίγο ψυχρό καθώς η πλειονότητα προτιμούσε να παραμείνει με το εθνικό της γκρουπ, πράγμα φυσιολογικό μιας και ούτε γνωριζόμασταν καλά αλλά υπήρχε και το γλωσσικό χάσμα. Όσο όμως περνούσε ο καιρός και μέσω διαφόρων παιχνιδιών γνωριστήκαμε καλύτερα και καταλήξαμε να δημιουργήσουμε μια πολύ αγαπημένη ομάδα.

 

Στον χώρο εργασίας καταφέραμε να συνεργαστούμε πολύ καλά και αυτό έγινε εμφανές με την πρόωρη ολοκλήρωση του κτίσματος. Εκτός όμως από την δουλειά επισκεφθήκαμε πολλές γαλλικές περιοχές και έτσι γνωρίσαμε καλύτερα τον γαλλικό πολιτισμό και τη γαλλική κουλτούρα.

 

Σημαντικό ρόλο στο camp είχαν οι εθνικές βραδιές. Σε αυτές κάθε φορά ένα γκρουπ παρουσίαζε με διάφορους τρόπους τη χώρα του (φαγητά, μουσική, χορός, παιχνίδια κλπ.) και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να λάβουμε πληροφορίες για διαφορετικές χώρες αλλά και να παρουσιάσουμε τη δική μας. Όμως αυτό ήταν το τεχνικό κομμάτι αφού η καθημερινή συναναστροφή και οι συζητήσεις μαζί τους μας έδωσε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του κάθε πολιτισμού.

 

Τέτοιες εμπειρίες είναι που σε βοηθούν να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να διαμορφώσεις μη βεβιασμένες αντιλήψεις τόσο για τις διάφορες χώρες αλλά και για διάφορα θέματα. Μέσω των συζητήσεων με άτομα από άλλες χώρες σου δίνεται η ευκαιρία να δεις τα πράγματα από την δική τους οπτική γωνία αλλά για να είναι επιτυχές ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να είσαι ανοιχτόμυαλος και να μην απορρίπτεις ό,τι δεν ταιριάζει με τα δικά σου πιστεύω.

 

Η εμπειρίες που μου πρόσφερε αυτό το πρόγραμμα είναι ανεπανάληπτες και οι αναμνήσεις αξέχαστες. Ευχαριστώ λοιπόν την ΕΛΙΞ για την ευκαιρία που μου έδωσε, όλα τα μέλη της ομάδας μου με τα οποία δεθήκαμε από την αρχή, αλλά και όλα τα υπόλοιπα παιδιά για τις μοναδικές στιγμές που μοιραστήκαμε.

 

Ρόζμαρι

 

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ