ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Λίγο πριν την αρχή του καλοκαιριού εκεί που καθόμουν και σκεφτόμουν δημιουργικούς και φθηνούς τρόπους να περάσω το καλοκαίρι μου, εμφανίστηκε μπροστά μου μια ευκαιρία που έπρεπε να αδράξω. Αυτή η ευκαιρία δεν ήταν άλλη από το πρόγραμμα της ΕΛΙΞ “Yesterday, today and tomorrow” στο Limeuil της Γαλλίας.

Καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε τέτοιου είδους πρόγραμμα, ήμουν πολύ αγχωμένη, αφού όχι μόνο δεν ήξερα κανέναν, δεν ήξερα το τι συμβαίνει σε αυτά τα προγράμματα αλλά και επειδή ήμουν σε ένα άγνωστο χωριό στη μέση του πουθενά σε μια άγνωστη χώρα. Έφτιαξα, λοιπόν, τα πραγματάκια μου, πήρα τη βαλιτσούλα μου και πήγα.

Δε μου πήρε πολύ χρόνο να αγαπήσω αυτό το μέρος και κυρίως τους ανθρώπους που είχα γύρω μου. Άτομα από 4 διαφορετικές γωνίες της Ευρώπης με τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες, προσωπικότητες και νοοτροπία. Έπρεπε να τα λάβουμε όλα αυτά υπόψιν μας και να μάθουμε να σεβόμαστε και να κατανοούμε ο ένας τα θέλω του άλλου αν θέλαμε να επιβιώσουμε αρμονικά για 3 βδομάδες. Κοινή κουζίνα, κοινά μπάνια, κοινοί χώροι και γενικά μια κοινή ζωή που αναπόφευκτα έφεραν κάποιες συγκρούσεις αλλά στο τέλος κατάφεραν να μας κάνουν μια δεμένη ομάδα.

Το μέρος, Limeuil, δεν είναι τυχαίο που ανήκει στα 100 πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας! Βρίσκεται δυόμισι ώρες μακριά από το Μπορντό και είναι ένα στολίδι της Γαλλίας. Είναι κτισμένο σε ένα λόφο στο σημείο ένωσης δύο ποταμών, με πετρόχτιστα σπίτια και παραδοσιακά σοκάκια που οδηγούν στο κήπο του χωριού που προσφέρει μια απίστευτη θέα της περιοχής.

Πέρα από τη φυσική ομορφιά που χαρίζει άπλετα το μέρος, σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσεις μοναδικά παγωτά, να κάνεις κανό καθώς επίσης και να συμμετέχεις σε ένα αυθεντικό πανηγύρι που διοργανώνεται κάθε Κυριακή. Όμως, το Limeuil δεν είναι μόνο το μέρος, είναι κυρίως οι κάτοικοι του. Οι άνθρωποι δεν άνοιξαν απλώς τα σπίτια τους μας άνοιξαν την αγκαλιά τους και μας έκαναν να νιώσουμε σα να ανήκουμε εκεί, σα να είμαστε και εμείς Limeuilότες.

Όσον αφορά το πρόγραμμα, έπρεπε να συνδέσουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του χωριού. Στραφήκαμε λοιπόν στους κατοίκους οι οποίοι μας είπαν για τα ήθη, τα έθιμα, το παρελθόν, τις παραδόσεις και μικρά μυστικά του χωριού. Μας μαγείρεψαν τοπικά εδέσματα, μας έκαναν ξενάγηση στην γύρω περιοχή και γενικώς μας σύστησαν σε ένα κομμάτι της ζωής τους και μας βοήθησαν να καταλάβουμε πως είναι να ζεις εκεί.

Τέλος, πριν συμμετέχω στο πρόγραμμα δε μπορούσα να φανταστώ ότι μπορείς να κερδίσεις τόσα πολλά από μια τέτοια εμπειρία. Αναμνήσεις που θα σε συντροφεύουν μια ζωή και θα σε γεμίζουν. Άλλωστε όπως λέει και ο David Mitchell “Travel far enough, you meet yourself”.

Ίριδα Μπ.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ