ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει πως, η πρώτη εμπειρία είναι ξεχωριστή και όπως άλλοι τυχεροί μέσω δράσεων της ΕΛΙΞ περιγράφουν τις εμπειρίες τους, έρχομαι και εγώ, να προσπαθήσω να σου αποδώσω την εμπειρία μου.

Γράφω “να προσπαθήσω” για ένα και μοναδικό λόγω, η περιγραφή θα είναι μια σελίδα από το βιβλίο με τίτλο «Πάθος για εξερεύνηση, η ΕΛΙΞ και εγώ». Θα το καταλάβεις όταν νοιώσεις και περάσεις αντίστοιχες εμπειρίες-μονοπάτια.

Είχα την χαρά να είμαι με την Ελένη, η οποία έχει ξανασυμμετάσχει σε πρόγραμμα μέσω της ΕΛΙΞ και η βοήθειά της ήταν περισσότερο από συναδελφική. Το training course πραγματοποιήθηκε στην πανέμορφη και καταπράσινη πόλη Issoire της Γαλλίας, στις 4-12 Οκτωβρίου με θέμα “Acting Up for Youth Employment in Europe“.

Θα μπορούσες να μου πεις «Σιγά, 8 μέρες είναι, δεν θα προλάβεις να δεις και να κάνεις πολλά». Και όμως με την πρώτη μέρα, μετά από κάθε ομαδική δραστηριότητα αισθάνεσαι αποδοχή και ισότιμο μέλος στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή οικογένεια σε μια εξαιρετική νεανική ομάδα. Γνωρίζοντας πως έχεις μόνο λίγες μέρες και στον καθημερινό απολογισμό σου μειώνονται σταδιακά και το τέλος αναπόφευκτα πλησιάζει, αισθάνεσαι την ανάγκη να σταματήσεις το χρόνο.

 

Aπό την πρώτη μέρα φάνηκε πως αυτές οι 8 μέρες θα είναι επιμορφωτικές και αποδείχθηκε στο τέλος, όμως συγχρόνως ήταν και πολύ εγκάρδιες με χαρούμενες στιγμές. Η πρώτη μέρα ως μέρα γνωριμίας, την περάσαμε στην αίθουσα διδασκαλίας, όλοι μαζί, 9 χώρες, 9 γλώσσες, 9 διαφορετικές κουλτούρες, αλλά με κοινό σημείο, την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό και στόχο το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό μας για το μέλλον με ανταλλαγή απόψεων και στρατηγικής για την απασχόληση των νέων.


Το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν πλήρες και πλούσιο. Παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες, επιμορφωτικές διαλέξεις από τους διοργανωτές, επισκέψεις σε τοπικούς φορείς επιμόρφωσης και στήριξης των νέων για τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα, συναντήσεις με αρμόδιους του δήμου και το Δήμαρχο, ανταλλαγή απόψεων με την τοπική νεολαία για αυτο-απασχόληση και πλαίσιο δράσης από το κράτος, πολλές ομαδικές δραστηριότητες στο camping που μέναμε αλλά και στην πόλη.

 

Για να σε προλάβω στη σκέψη, δεν έλειψε φυσικά ούτε η καλή διασκέδαση, ούτε οι πρωινές και βραδινές βόλτες, ούτε οι συζητήσεις μέχρι πρωίας, τα ταξιδάκια στις γύρω περιοχές της πόλης και ούτε τα πειράγματα μιας καλής αλλά δυστυχώς προσωρινής, παρέας που έδωσαν στη παραμονή μας μια άλλη αξία. Εξάλλου, χωρίς το τελευταίο κομμάτι, τι νόημα θα είχε η ζωή?

 

Για σένα που θέλεις να ζήσεις πολλές, μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες, μη χάσεις μια αντίστοιχη ευκαιρία, χωρίς δεύτερη σκέψη. Η κάθε ώρα που θα ζήσεις , θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο στο βιβλίο σου. Εάν πάλι σου ξαναδοθεί δεύτερη ευκαιρία, μην διστάζεις, θα τελειοποιείς την πρώτη εμπειρία ή θα απολαύσεις μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.

 

Ευχαριστώ πολύ την ΕΛΙΞ, την Ελένη και παιδιά από το πρόγραμμα.

 

Sokol Vjerdha
“Make your moments count”

 

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ