ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Η Αρετή, η Κωνσταντίνα, η Ειρήνη, η Τζόυ και ο Γιώργος συμμετείχαν στην Ανταλλαγή νέων"Report your start" στη Λυών και περιγράφουν την εμπειρία τους...

Το Youth Exchange “Report your start” πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας, ευτυχώς ηλιόλουστης εβδομάδας, μεταξύ 25 και 31 Οκτωβρίου 2014, στο Villeurbanne, μια πόλη έξω από τη Λυών, στη Γαλλία. Ήταν μια εμπειρία που μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως άξιζε, για διαφορετικούς λόγους για τον καθέναν μας, αλλά και πως εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά απ’ ότι όλοι περιμέναμε όταν κάναμε τις αιτήσεις μας, αλλά και όταν γνωριστήκαμε μεταξύ μας για πρώτη φορά, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για τους ερχόμενους μέσω Αθήνας, και στη Λυών, για την ερχόμενη μέσω Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε σε συνεργασία από τις γαλλικές οργανώσεις Concordia και Habitat Jeune και θέμα του ήταν η Εργασία και η Κοινωνική ένταξη (Employment and Inclusion), δύο έννοιες πολύπλευρες αλλά και ιδιαίτερα σημαντικές στις μέρες μας.

Στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να ανταλλάξουμε προσωπικές εμπειρίες, απόψεις και ελπίδες συζητώντας τα ζητήματα αυτά, μέσω διαδραστικών, ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων και workshops. Ως ομάδα εργαζόμασταν εντατικά, επιπλέον, για τη σύλληψη, οργάνωση, βιντεοσκόπηση και συνολική δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους, η οποία θα προβληθεί στις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και διεθνώς μέσω του διαδικτύου, ελπίζοντας να λειτουργήσει ως έναυσμα για σχετικές συζητήσεις. Κατά τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους, λάβαμε πολύτιμη βοήθεια από επαγγελματίες δημιουργούς ντοκιμαντέρ, οι οποίοι μας μύησαν στα, θεωρητικά αλλά και τεχνικά, μυστικά του ρεαλιστικού κινηματογράφου και μας καθοδήγησαν στο, δύσκολο και φιλόδοξο για το τόσο μικρό χρονικό διάστημα, έργο μας.

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ομάδες από την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Εσθονία και τη Γαλλία. Ο ομάδα της Γαλλίας αποτελούταν από νέους του Villeurbanne, και συγκεκριμένα κατοίκους του Habitat Jeune Totem, όπου και πήρε μέρος το Youth Exchange.


Στην ελληνική ομάδα συμμετείχαμε από την ΕΛΙΞ η Αρετή, ο Γιώργος, η Ειρήνη, η Κατερίνα, η Κωνσταντίνα και η Τζόυ. Παρόλα τα πολλά email και τις τηλεφωνικές συζητήσεις κατά την οργάνωση, γνωριστήκαμε ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του Youth Exchange, όπου και συνεργαστήκαμε άψογα, με πολύ γέλιο και τρομερά στιγμιότυπα! Η ομάδα έδειξε από την πρώτη στιγμή τον δυναμικό, δημιουργικό αλλά και πλακατζίδικο/ευχάριστο χαρακτήρα της, με όλους να προσφέρουμε το προσωπικό μας χρώμα στην ομάδα, τόσο κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες. Με λίγα λόγια, ήμασταν οι πρώτοι που ξυπνούσαν το πρωί να ξεκινήσουμε τα workshops, αλλά και οι τελευταίοι να κοιμηθούμε το βράδυ, εξερευνώντας με άλλους συμμετέχοντες την πόλη της Λυών!


Έτσι, το Youth Exchange, έμεινε στις καρδιές και στις αναμνήσεις μας ως μοναδική εμπειρία, όπου μάθαμε για τις διαφορετικές, προσωπικές πραγματικότητες και οπτικές γωνίες των άλλων συμμετεχόντων, βιώσαμε το πώς δημιουργείται και φέρεται εις πέρας μια ταινία μικρού μήκους, και γνωρίσαμε πολλά και ενδιαφέροντα άτομα. Πάνω απ’ όλα, όμως, δημιουργήσαμε φιλίες, εντός και εκτός ομάδας, που μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε να συζητάμε τα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά ως νέοι Ευρωπαίοι, χτίζοντας και ενισχύοντας γέφυρες επικοινωνίας και αλληλεγγύης.

 

Αρετή

Η εμπειρία μου από αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής ήταν πολύ καλή. Ήρθαμε σε επαφή με νέους ανθρώπους από άλλες χώρες και ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στο θέμα της νεανικής ανεργίας, της κοινωνικής ένταξης των νέων καθώς και για την ταυτότητα που αποκτάει κάποιος σύμφωνα με το επάγγελμα που εξασκεί. Οι δραστηριότητες που κάναμε ήταν πολύ ενδιαφέρουσες, το μέρος που μέναμε ήταν καθαρό και ευχάριστο, η υποδοχή πολύ καλή.


Αρκετές ώρες της ημέρας δουλεύαμε πάνω στα workshop με μεγάλη χαρά. Είχαμε όμως στη διάθεση μας και μία ολόκληρη μέρα ελεύθερη που μπορέσαμε να γνωρίσουμε τη Λυών. Το καλύτερο κομμάτι της μέρας ήταν λίγο πριν το βραδινό, καθώς είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε με ευχάριστο τρόπο τον απολογισμό της μέρας.


Ένας από τους σκοπούς ήταν να φτιάξουμε αφού χωριστήκαμε σε ομάδες και ένα βίντεο σχετικό με την εργασία των νέων, την ανεργία, τις διαφορές στην αντιμετώπιση ανάλογα με το φύλο στο εργασιακό περιβάλλον. Ήταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι δημιουργήσαμε από το μηδέν το δικό μας σενάριο, αποφασίσαμε για τις σκηνές που θα τραβήξουμε, για την ενδυμασία των πρωταγωνιστών, μοιράσαμε ρόλους και βιντεοσκοπήσαμε τη δική μας ιστορία. Μέσα από τη συνεργασία καταλάβαμε ότι είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε πολύ ωραία πράγματα.


Προσωπικά, από αυτή την εμπειρία αποκόμισα πολλά πράγματα. Μέσα από τις δραστηριότητες, τη γνωριμία και τη συνεργασία με άτομα από διάφορες χώρες, διαπίστωσα τις δυσκολίες και τις διαφορές που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα στον τομέα της εργασίας και είδα τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Απέκτησα νέες εμπειρίες με διαφορετικούς ανθρώπους, νέες γνωριμίες και νέες φιλίες!


Ήταν μία εμπειρία αξέχαστη για αυτό και θα προσπαθήσω να λάβω μέρος και σε άλλα τέτοια προγράμματα και συστήνω στον καθένα να λάβει μέρος χωρίς δεύτερη σκέψη!

 


Κωνσταντίνα

Προσπαθώντας να σκεφτώ τι να γράψω για να εκφράσω την εμπειρία μου σε αυτό το Youth Exchange, ειλικρινά δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Πιστεύω ότι είναι αδύνατον να περιγράψω αυτό που περάσαμε μέσα σε λίγες σειρές. Προσωπικά, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε τέτοιο πρόγραμμα και οι εντυπώσεις που έχω είναι μόνο θετικές, ενώ οι προσδοκίες μου για το πρόγραμμα, εκπληρώθηκαν και με το παραπάνω.


Μέσα από την επαφή και επικοινωνία με άτομα από άλλες χώρες μου δόθηκε η δυνατότητα να διευρύνω τους ορίζοντές μου, να αναδιαμορφώσω της αντιλήψεις μου και να αναπτύξω γενικότερα την προσωπικότητά μου. Επίσης έμαθα πολλά και για το θέμα του προγράμματος, το οποίο πιστεύω μας αφορά όλους. Κάτι, που πιστεύω αξίζει να σημειωθεί είναι ότι μέσα στα πλαίσια μιας μεγάλης πολυπολιτισμικής ομάδας δόθηκε η δυνατότητα να καταρριφθούν οποιαδήποτε στερεότυπα, να καταργηθούν οι όποιες διαφορές και να τονιστεί η ισότητα και ο σεβασμός απέναντι στον άλλο. Δημιουργήσαμε μεταξύ μας φιλικές σχέσεις ξεπερνώντας τα πιθανά εμπόδια που δημιουργούν η διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα. Συνεργαστήκαμε με μεγάλη επιτυχία όλες τις ημέρες του προγράμματος και πετύχαμε το σκοπό μας.


Τα στοιχεία με τα οποία εφοδιάστηκα μέσα από το πρόγραμμα πιστεύω θα με βοηθήσουν στην μετέπειτα ζωή μου, ενώ οι εμπειρίες, οι αναμνήσεις και τα άτομα, που γνώρισα μέσα από το πρόγραμμα στην Λυών θα μείνουν αξέχαστα!!! Γι΄ αυτόν τον λόγο και εγώ με την σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω την Έλιξ,την Concordia και την Habitat Jeune για την ευκαιρία που μας έδωσαν οργανώνοντας το Youth Exchange, καθώς επίσης και τα παιδιά από την ομάδα μου, αλλά και τα παιδιά των υπόλοιπων ομάδων για τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε….

 


Ειρήνη

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δηλαδή από την μέρα που είδα το mail, στο οποίο έγραφε ότι με επέλεξαν για το youth exchange “Report your start”. Φυσικά μπορείτε να καταλάβετε τον ενθουσιασμό και τη χαρά μου. Το μόνο που σκεφτόμουν από εκείνη την μέρα και έπειτα ήταν αυτό. Το πώς θα γνωρίσω μια καινούργια πόλη, πως θα συνεργαστώ με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες και το κυριότερο, πως θα μπορέσω να προσφέρω τα μέγιστα για ένα δυνατό outcome. Τα chain-mails δεν άργησαν να ξεκινήσουν, και έτσι απέκτησα μια πρώτη επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά από την ελληνική ομάδα. Το να φτάσουμε στην Λυών αποδείχθηκε λίγο πιο δύσκολο από ότι ακούγεται και εγώ ήμουν η μόνη που θα έφευγα από Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά, υπήρξε άψογη συνεννόηση με τα παιδιά, τα οποία με βοήθησαν να ενταχθώ στην ομάδα από την πρώτη στιγμή. Μένοντας στην Concordia, γνωρίσαμε τις πολύ φιλόξενες Giselle και Evgenyia, οι οποίες ερχόντουσαν αρκετά συχνά και στο μέρος όπου έλαβε χώρα το exchange, βοηθώντας με ό,τι μπορούσαν και κάνοντάς μας να νοιώσουμε ευπρόσδεκτοι.


Η πρώτη μέρα με τις υπόλοιπες ομάδες μας βοήθησε να γνωριστούμε, να μιλήσουμε για τις χώρες μας και γενικότερα να ανοιχτούμε. Προσωπικά, το θεωρώ πολύ σημαντικό να γνωρίζεις έναν άνθρωπο πριν συνεργαστείς μαζί του. Και αυτό κάναμε και την επόμενη μέρα, μέσω energizers και ice-breakers. Μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις ελπίδες και τους φόβους μας για αυτό το project, καθώς και το τι θα θέλαμε να αποκομίσουμε από αυτό. Τα brainstorming ήταν πολύ σημαντικά, ώστε οι ιδέες μας να είναι πρωτότυπες. Αλλά αυτό φυσικά δεν αρκεί. Το επόμενο βήμα ήταν η εκτέλεση αυτών των ιδεών. Για αυτό και μάθαμε πώς να χειριζόμαστε μια κάμερα και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, αλλά και το πώς γράφουμε δομημένα ένα σωστό σενάριο. Όλα αυτά για μένα ήταν πρωτόγνωρα.

 

Και η όρεξή μου μεγάλωνε μέρα με την μέρα. Το να έχεις για σκηνοθέτη μια δίμετρη Ισλανδή και για camerawoman μια γαλανομάτα Εσθονή, δεν είναι κάτι που σου συμβαίνει κάθε μέρα. Από την τριβή της καθημερινότητας, με αυτόν τον τρόπο μαθαίνεις πως σκέφτονται διαφορετικοί λαοί, πως αντιδρούν σε έντονες καταστάσεις, ακόμα και πως μαγειρεύουν ή πόσο συνεπείς είναι στις υποχρεώσεις τους. Όσο και να διαφέραμε όμως , καταφέραμε να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο, και έχοντας τις καλύτερες προθέσεις, να βγάλουμε ένα κατά την προσωπική μου άποψη, αξιόλογο αποτέλεσμα.

 

Η επικοινωνία με την υπόλοιπη ομάδα ήταν υπέροχη, και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους μαζί αλλά και έναν έναν ξεχωριστά, γιατί δεν θα μπορούσα στιγμή να ελπίζω σε καλύτερα άτομα από αυτά που είχα μαζί μου. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να δηλώσω και γραπτώς στην leader της φανταστικής αυτής ομάδας, την Joy, ότι έκανε θαυμάσια δουλειά και πως την θαύμασα πολλές φορές για τον χαρακτήρα και το ήθος που έδειξε πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά το ταξίδι.


Περιμένω με ανυπομονησία το video!!!


Τζόυ

Τώρα που έχουν περάσει κάποιες εβδομάδες μετά το τέλος του Youth Exchange, ακόμη μου έρχονται στο μυαλό στιγμές γέλιου και ατάκες από τις ημέρες μας στη Λυών. Πιστεύω πως αυτό τα λέει όλα!


Για μένα το πρόγραμμα ήταν αρχικά κάτι σαν προσωπική πρόκληση; Ήθελα να κάνω ακόμη ένα youth exchange, να ανανεώσω το βιογραφικό μου, να μάθω για τον κινηματογράφο, να δώ ακόμη μια όμορφη πόλη της Ευρώπης, να γνωρίσω καινούρια άτομα. Παρόλα αυτά, το exchange εξελίχθηκε ανέλπιστα, με όλους να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας! Η ομάδα μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Συνεργαστήκαμε τέλεια, με τον καθένα να έχει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα και στιλ, και κάναμε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία μας. Συμμετείχαμε δυναμικά σε όλες τις δραστηριότητες και εκμεταλλευτήκαμε όλοι την ευκαιρία που μας δόθηκε στο έπακρο.


Αν και σίγουρα χρειάστηκα μια εβδομάδα ξεκούρασης μετά από το Youth Exchange, και παρόλες τις προκλήσεις που μπορεί να περιέχει κάθε τέτοια εντατική εμπειρία, μπορώ να πω πώς έμαθα πολλά, τόσο για το θέμα του προγράμματος, αλλά και για τον εαυτό μου και τις δυνατότητες μου.


Ευχαριστώ την Έλιξ, την Concordia και την Habitat Jeune για την ευκαιρία που μας έδωσαν οργανώνοντας το Youth Exchange. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για τη συμμετοχή της ομάδας μας στο Report your start και ευγνώμων στα υπόλοιπα παιδιά που μου χάρισαν απίστευτες στιγμές να θυμάμαι!

 

Ανυπομονώ να ξανασυνεργαστούμε και ειλικρινά εύχομαι να μου ξανατύχει τέτοια υπέροχη ομάδα! Ραντεβού κάπου αλλού του χρόνου παιδιά?

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ