ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Ένα νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα εγκρίθηκε και θα υλοποιήσει η ΕΛΙΞ αυτό το καλοκαίρι σε άμεση συνεργασία με την τοπική κοινωνία της ορεινής Αμβρακιάς και την υποστήριξη του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου του υπουργείου Περιβάλλοντος "Πράσινο Ταμείο".

Η ΕΛΙΞ επιστρέφει στην Αμβρακιά 10 χρόνια μετά το τελευταίο πρόγραμμα  που είχε υλοποιήσει εκεί το 2008.Το Σχέδιο Δράσης «Αμβρακιά – Αναβίωση του Παρελθόντος» είχε ενταχθεί τότε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την συνδρομή τοπικών τεχνιτών η διεθνής ομάδα εθελοντών συνέβαλε στην επισκευή ενός μονοπατιού 120 μέτρων το οποίο διευκόλυνε τη διέλευση των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού, στην εκκαθάριση και συντήρηση πολλών άλλων μονοπατιών γύρω και μέσα στο χωριό, καθώς και στις εργασίες αποκατάστασης και κατασκευής του πρώην δημοτικού σχολείου. Οι δράσεις της ΕΛΙΞ αγκαλιάστηκαν με ενθουσιασμό από την τοπική κοινωνία, καθώς όχι μόνο αύξησαν την επισκεψιμότητα του χωριού, αλλά κυρίως επειδή ο ντόπιος πληθυσμός ήρθε σε επαφή και αλληλοεπίδρασε με νέους και νέες από το εξωτερικό, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, ήθη και έθιμα.

Το φετινό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δυο κύκλους, με την συνδρομή τεχνιτών και δύο διεθνών ομάδων εθελοντών, με σκοπό την περεταίρω επισκευή μονοπατιών, τον καθαρισμό και τη συντήρηση υπαίθριων χώρων, όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος λόγω εδάφους με ξερή λεπτή βλάστηση, την πλακόστρωση αρχαίων ορεινών μονοπατιών που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από ντόπιους, περιπατητές και τουρίστες, όπως επίσης και τον καθαρισμό της περιοχής της υδρομάστευσης ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η ροή του πόσιμου νερού του χωριού.

Σκοπός του έργου είναι να αναδείξει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής και να συνδράμει στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι παρεμβάσεις της ΕΛΙΞ θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων για την αναβάθμιση και προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως επίσης και στην ευαισθητοποίηση για θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και εθελοντισμού. Απώτερος στόχος μας είναι η βελτίωση των όρων και της ποιότητας λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας και η ενίσχυση της αειφορίας.

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Αειφορίας και Βιωσιμότητας στην ορεινή Αμβρακιά» με προϋπολογισμό 42.752,40 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» και του Άξονα «Καινοτόμες Δράσεις», του προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2018».

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ