WORKCAMPS

Εμπειρίες εθελοντών από Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας - WorkCamps

Αναρωτιέστε πώς θα είναι η συμμετοχή σας σε ένα Πρόγραμμα Εθελοντικής Εργασίας - WorkCamp, τι θα βιώσετε εκεί και πως να προετοιμαστείτε;

Τότε, δεν έχετε παρά να μάθετε από εκείνους που το δοκίμασαν!

Διάβασε παρακάτω τις εμπειρίες εθελοντών τις ΕΛΙΞ από την συμμετοχή τους σε Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας σε όλο τον κόσμο, με το κείμενο και το φωτογραφικό υλικό που μας παραχωρούν ευγενικά και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Ανά Ήπειρο   Ανά Είδος Εργασίας

O Δημήτρης περιγράφει την εμπειρία του στο εθελοντικό πρόγραμμα "Khalaba Community Development Group" στη Δυτική Κένυα, όπου συμμετείχε με την βοήθεια της ΕΛΙΞ από τις 6 έως τις 23 Νοεμβρίου 2022. Το εθελοντικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Οργάνωση CIVS Kenya και έλαβε χώρα στην επαρχία Kakamega, περίπου 8 ώρες με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι:

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου. Πως πήγα εκεί; Ψάξε την ΕΛΙΞ. Το Πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχα λεγόταν Ahero resource center και συνδύαζε την επίσκεψη στην Κένυα μαζί με αλληλεπίδραση με μικρά παιδιά. Έκατσα δέκα μέρες οι οποίες ήταν υπεραρκετές ώστε να δεις τον κόσμο αλλιώς. 350 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι. Και θα συμβούλευα τους υποψήφιους εθελοντές να ζήσουν την εμπειρία του εθελοντισμού μακριά από την πρωτεύουσα.

Η Ηλιάνα περιγράφει την εμπειρία της στο Workcamp "Safisha Africa School" στην Κένυα, από τις 5 έως τις 19 Αυγούστου 2022. Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Οργάνωση CIVS Kenya και έλαβε χώρα στο χωριό Mowlem, 20 λεπτά έξω από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι:

1η μέρα στο ορφανοτροφείο
Άγχος πώς θα είναι, αν θα θέλουν να μου μιλήσουν, τι θα κάνω μαζί τους. Εμφανίζομαι, και σα να ήμουν πάντα εκεί, όλα τους παίζουν και τραγουδούν μαζί μου...

Από τα εφηβικά μου χρόνια μία μεγάλη μου επιθυμία ήταν να συμμετάσχω σε εθελοντικά προγράμματα στο εξωτερικό. Να κάνω νέες εμπειρίες, νέους φίλους, να κάνω μόνη μου ένα ταξίδι στο άγνωστο. Στην αρχή σκεφτόμουν ότι αυτός είναι ένας στόχος μακρινός που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Όμως φέτος είπα γιατί όχι; Γιατί να μην το κάνω; Στο χέρι μου είναι να πραγματοποιήσω αυτόν το στόχο τον οποίο θέλω τόσα χρόνια.

Ένας αξέχαστος Φλεβάρης στην Κένυα, Jambo, jina langu ni Eleni (Γεια, με λένε Ελένη στα Σουαχίλι).

Για αρκετά χρόνια το όνειρο μου ήταν να πάω εθελόντρια στην Αφρική, περνούσε όμως ο καιρός και αυτό δεν γινόταν. Έτσι πέρυσι αποφάσισα πως δεν είναι πια ένα όνειρο αλλά ένας στόχος που πρέπει να υλοποιηθεί. Αφού μάζεψα τα χρήματα που χρειάζονταν και βρήκα το κατάλληλο πρόγραμμα για εμένα που θα συνδύαζε δύο τομείς, παιδιά και ενασχόληση με την φύση, ήμουν έτοιμη να ταξιδέψω σε αυτήν την υπέροχη χώρα, την Κένυα.

Λέγομαι Λεμονιά και είμαι εκπαιδευτικός.

Εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με τον εθελοντισμό σε τοπικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2019 επέλεξα, συνδυάζοντας τον εθελοντισμό με τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα, ένα κοινωνικό, εκπαιδευτικό, εθελοντικό πρόγραμμα στην Civita Castellana της Ιταλίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο λοιπόν, συμμετείχα σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα στην Ιταλία, το οποίο είχε διάρκεια 2 εβδομάδες και αφορούσε περιβαλλοντική εργασία.

Οι μόνες πληροφορίες που είχα, με συμβούλευαν να πάρω μαζί sleeping bag, μπότες και γάντια εργασίας, φακό και εντομοαπωθητικό.Υπέθεσα λοιπόν, ότι θα μένω έξω, ή στην καλύτερη περίπτωση, σε καταφύγιο. Οπότε προετοιμάστηκα ανάλογα.

Το συγκεκριμένο εθελοντικό πρόγραμμα που ακολούθησα όπως και τα περισσότερα στην Ισλανδία αφορούσε το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο θέμα το οποίο επηρεάζει όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως άμεσα.

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ