WORKCAMPS

WORKCAMPS

Η εμπειρία μου στο Gavardo της Βόρειας Ιταλίας από τις 28/7/2018 εώς και τις 11/08/2018

Ξεκινώντας το ταξίδι από την Ελλάδα για το Gavardo της Ιταλίας, τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα, ανάμεσα σε φόβο για το άγνωστο και ενθουσιασμό για την νέα εμπειρία που ανοιγόταν μπροστά μου.

Πολύ πριν φτάσω στο χώρο του workcamp και ξεκινήσει το εθελοντικό πρόγραμμα, γνώριζα την πολυπλοκότητα του: παιδιά 6-17 ετών που προέρχονταν από τον πληθυσμό των Saharawi και είχαν κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ κάποια από αυτά δε μπορούν να αυτο-εξυπηρετηθούν. Και ενώ πράγματι αυτές οι αντικειμενικές συνθήκες ήταν παρούσες στην καθημερινότητά μας, δεν μας εμπόδισαν να θυμόμαστε αυτήν την εμπειρία με τα πιο έντονα χρώματα.

Όταν βάζει κανείς στον ίδιο χώρο 12 παιδιά από τη Σαχάρα, 6 international εθελόντριες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουκρανία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, αλλά και πολλούς ακόμα ντόπιους εθελοντές και προσωπικό, πρέπει να αναμένει πως κάτι μεγάλο πρόκεται να συμβεί. Τα παιδιά και εμείς, οι 6 εθελόντριες, συμβιώναμε σε ένα σχολείο του Gavardo και έτσι από το πρώτο λεπτό της ημέρας μέχρι το τελευταίο της νύχτας το περνούσαμε όλοι μαζί.

Οι εθελόντριες ήμασταν εκεί για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, από το να βοηθήσουμε τα παιδιά σε πράγματα που δε μπορούσαν να επιτελέσουν μόνα τους μέχρι να γεμίσουμε τη μέρα μας με διασκεδαστικές δραστηριότητες. Έτσι, μετά το πρωινό γεύμα και μέχρι το βραδινό, η μέρα γέμιζε φωνές και τραγούδια, μουσική και συνεχή χορό, ατελείωτο παιχνίδι, εξορμήσεις σε τοπικές πισίνες και τη λίμνη Γκάρντα. Μας πήρε χρόνο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών και να έρθουμε κοντά, μα όταν αυτό τελικά έγινε η ζωή μας εμπλουτίστηκε με αγκαλιές και παιδικά φιλιά, πειράγματα και κάθε γλωσσικό ζήτημα σταμάτησε να αποτελεί πρόβλημα.

Πολύ βαθιά μέσα στην καρδιά μου και με ζεστά συναισθήματα σκέφτομαι την αγαπημένη μου ομάδα εθελοντριών, με τη Martina, την Izzy, τη Mathilde, την Patricia και την Olena. Αισθανθήκαμε άνετα η μία με την άλλη ήδη από την πρώτη μέρα και ζήσαμε μαζί μοναδικές στιγμές στην αυλή κάτω από τα αστέρια να εκμυστηρευόμαστε πράγματα, να χορεύουμε σα να μην μας βλέπει κανείς, να κάνουμε roadtrip στη Βόρεια Ιταλία κατά τις ελεύθερές μας μέρες και να εξερευνούμε τη Βερόνα, τη Μπρέσα και τα χωριά της λίμνης Γκάρντα, να πηγαίνουμε για παγωτό στο χωριό και να μη θέλουμε αυτές οι μέρες να τελειώσουν.

Τι έχω να πω σε κάποιον που σκέφτεται να περάσει το καλοκαίρι του σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας - workcamp προσφέροντας εθελοντική εργασία; Έχοντας ολοκληρώσει ήδη το δεύτερό μου workcamp μέσω της ΕΛΙΞ, προτρέπω τον οποιονδήποτε να κάνει αυτό το βήμα, να πάρει αυτό το ρίσκο, να βγει από τη ζώνη ασφαλείας του, να τρέξει προς το άγνωστο και να αναμένει πως θα γυρίσει με μια βαλίτσα γεμάτη έντονα συναισθήματα, καινούριες φιλίες και ένα σωρό γνώσεις, όχι μόνο για τους άλλους μα κυρίως για τον ίδιο του τον εαυτό.

Το δεύτερό μου αυτό workcamp επιβεβαίωσε αυτό που είχε ήδη φέρει στην επιφάνεια το πρώτο: το workcamp αποτελεί αναμφισβήτητα μια life changing εμπειρία.

wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-2
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-1
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-3
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-4
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-5
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-6
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-7
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-9
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-10
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-11
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-12
wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-8
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-2
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-1
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-3
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-4
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-5
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-6
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-7
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-9
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-10
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-11
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-12
 • wc-italy-saharawi-georgia-elix-2018-8
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ