Η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι βασικό μέλημα για την ομάδα της ΕΛΙΞ. Στo τέλος Οκτωβρίου η ΕΛΙΞ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον οργανισμό KidsRights με σκοπό την υλοποίηση ενός τρίμηνου προγράμματος εκπαίδευσης νέων ηλικίας 12-25 ετών από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σκοπός του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με την έννοια του δικαιώματος, να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν δικαιώματά τους που παραβιάζονται ή περιορίζονται, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν οι ίδιοι με την καθοδήγηση ενός μέντορα μία ή περισσότερες δράσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων αυτών.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο.
Έαν ενδιαφέρεστε να δηλώσετε συμμετοχή ή να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, συμπληρώστε την φόρμα.
Οι τρεις βασικοί άξονες του προγράμματος και των δράσεων που θα σχεδιάσουν και υλοποιήσουν οι νέοι είναι:
- η ευαισθητοποίηση (awareness)
- η υπεράσπιση δικαιωμάτων (advocacy) και
- η επίτευξη αλλαγής στην κοινότητα (changemaking)
Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος εντάσσονται επίσης:
- Η καλλιέργεια στους μαθητές δεξιοτήτων αυτο-υπεράσπισης (advocacy) και λήψης αποφάσεων
- Η ενδυνάμωση τους, ώστε να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες
- Η δημιουργία ενός βιώσιμου συνεργατικού δικτύου που εργάζεται πάνω στην πολιτειακή εκπαίδευση
Το πρόγραμμα μεθοδολογικά περιλαμβάνει τις εξής αρχές:
- Οι μαθητές εξασκούνται σε δεξιότητες και διαδικασίες που σχετίζονται με τη δημιουργία αλλαγών στην κοινότητα (changemaking) ι) σε μικρές ομάδες (λήψη πρωτοβουλιών, επίλυση προβλημάτων, έρευνα, λήψη αποφάσεων, αυτο-μάθηση, προγραμματισμός, καινοτομία) και ιι) στην ολομέλεια (παρουσίαση, διαπραγμάτευση, επίτευξη συναίνεσης, συντονισμός, εκστρατεία).
- Στις μικρές ομάδες εργασίας η μάθηση θα βασίζεται σε βιωματικές δραστηριότητες που ακολουθούν τον κύκλο Kolb (συγκεκριμένη εμπειρία, στοχαστική παρατήρηση, αφηρημένη εννοιολόγηση, ενεργητικός πειραματισμός), έτσι ώστε οι μαθητές να εξασκηθούν πάνω σε όσα διδάσκονται, να τα αφομοιώσουν και να είναι σε θέση να τα εφαρμόσουν σε διαφορετικά πλαίσια. Οι ομάδες εργασίας θα συναντηθούν με τον μέντορα από 2 έως 5 φορές (δια ζώσης ή διαδικτυακά).
- Οι μικρές ομάδες εργασίας (ανά εκπαιδευτικό κέντρο/ ή ανά περιφέρεια) θα έχουν τη δυνατότητα (προαιρετικά) να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές, να σχεδιάσουν από κοινού τα τελικά προϊόντα τους σε 2 μεγάλες συνεδριάσεις ολομέλειας (Fora), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη μέση και στο τέλος του προγράμματος (είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης). Κατά τη διάρκεια της πρώτης ολομέλειας (Forum 1), οι συμμετέχοντες (παιδαγωγοί, μέντορες και μαθητές) θα παρουσιάσουν τις ομάδες, την εργασία και τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντά τους, θα μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση που θα πάρει η δράση τους, θα συν-σχεδιάσουν διάφορα στοιχεία των ομαδικών τους έργων και θα συντονίσουν προσπάθειες. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ολομέλειας (Forum 2) οι ομάδες εργασίας θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των δράσεών τους, θα δοθεί ανατροφοδότηση και θα οριστούν δράσεις βιωσιμότητας και follow up.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους εκπαιδευτικούς της ΕΛΙΞ σε συνεργασία και με την χρηματοδότηση του KidsRights (μη-κυβερνητικός οργανισμός με έδρα την Ολλανδία), στο πλαίσιο του προγράμματος “Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» που υποστηρίζεται από την UNICEF και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.