WORKCAMPS

WORKCAMPS

ΕΡΓΟ

Επέλεξα το συγκεκριμένο εθελοντικό πρόγραμμα από το "Μαθήματα Αλληλεγγύης" γιατί λατρεύω  τα προγράμματα της  ΕΛΙΞ κι έχοντας ήδη λάβει μέρος σε διάφορες  δραστηριότητές της ήμουν σίγουρη πως αυτό το τετράμηνο εθελοντισμού θα ήταν μαγικό. Ο εθελοντισμός αποτελεί πλέον για μένα τρόπο ζωής και με ολοκληρώνει ως άνθρωπο, γι' αυτόν τον λόγο δηλώνω συνήθως συμμετοχή σε προγράμματα που  αποτελούν και  κοινωνικό έργο.

Ο κύριος  λόγος που συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι ήθελα να αποκτήσω εμπειρία ως βοηθός δασκάλας σε παιδιά με αναπηρίες και η ΕΛΕΠΑΠ είναι το ιδανικό μέρος για να εξοικειωθείτε με τις καθημερινές δυσκολίες και τις προκλήσεις που  καλούνται να αντιμετωπίσουν  μικρά παιδιά. Η ΕΛΕΠΑΠ δέχεται παιδιά από βρέφη 6 μηνών έως και 6 ετών αλλά στον χώρο της υπάρχει και σχολείο που φιλοξενεί και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας  τα οποία έχετε δυνατότητα να τα δείτε καθώς θα περιφέρεστε στους διαδρόμους της ΕΛΕΠΑΠ. Ο κύριος χώρος εθελοντικής μας εργασίας περιορίζεται στην κουζίνα, στο Τμήμα Ημερήσιας Φροντίδας (ΤΗΦ) και στην Πρώιμη Παρέμβαση όπου θα γνωρίσετε παιδάκια με διαφόρων ειδών σύνδρομα.

Οι αρμοδιότητές μας είναι η μεταφορά των παιδιών, η ενασχόληση μαζί τους όπως παιχνίδια, παραμύθια, τραγουδάκια κτλ., βοηθάτε την ώρα του φαγητού να τα ταΐσετε και γενικά ακολουθείτε τις οδηγίες της δασκάλας τους. Παρόλο που θεωρούμαι άνθρωπος των πρωτοβουλιών και αγαπάω να κινούμαι αυτοβούλως θα σας συμβούλευα στον συγκεκριμένο τομέα να ζητάτε πάντα άδεια από τις δασκάλες προτού προβείτε σε κάποια ενέργεια, διότι οι δασκάλες ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και μπορεί να το διακόψετε ή ακόμη και να αποσπάσετε την προσοχή των παιδιών άθελά σας σε ακατάλληλη ώρα ή εν ώρα μαθήματος. Παραδείγματος  χάριν, μερικές φορές  εθελόντριες δώσανε κάποιο παιχνίδι ή βιβλίο σε παιδάκι το οποίο το ζήτησε ενώ δεν έπρεπε γιατί η δασκάλα έχει συγκεκριμένες ώρες για παιχνίδι κι αναλόγως την επικρατούσα κατάσταση αποφασίζει πότε θα παίξουνε.

Επίσης, θα σας βοηθήσει να συμβουλευτείτε τον εργοθεραπευτή κάθε παιδιού για να εξοικειωθείτε με τις ανάγκες κάθε παιδιού. Κάθε παιδί έχει ανάγκη να απασχολείται με συγκεκριμένα παιχνίδια για να μη μένει στάσιμη η κατάστασή του. Οι θεραπεύτριες είναι όλες  τους πολύ φιλικές και θα σας εξηγήσουν πως  πρέπει να παίζετε με κάθε παιδάκι και τι παιχνίδια θα το βοηθήσουν να προοδεύσει.

Κατά την προσωπική μου άποψη, η ΕΛΕΠΑΠ είναι ένας υπέροχος χώρος εργασίας και η συνεργασία με τις δασκάλες και τις βοηθούς είναι ευχάριστη και μπορείτε να αποκομίσετε πολλά από αυτή σας τη συμμετοχή ειδικά εάν θέλετε να ασχοληθείτε με την εκπαίδευση των παιδιών. Πέρα από την εμπειρία που απέκτησα όσον αφορά στις γνώσεις μου περί ΑΜΕΑ η ζωή στο Ίδρυμα με άλλαξε κι ως άνθρωπο. Η καθημερινή μου επαφή με τα παιδιά που καλούνται καθημερινώς να ακολουθήσουν θεραπείες  χωρίς να παραπονιούνται και  χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ούτε να τρέξουν ούτε να χορέψουν ούτε να παίξουν κρυφτό με τους φίλους τους όπως άλλα παιδάκια συνομήλικά τους με έκανε πιο συνειδητοποιημένη ως προς το θέμα της “ζωής” κι όχι της απλής μας ύπαρξης. Η αφέλειά τους, το υπέροχο χαμόγελό τους όταν κατορθώνουν να φτιάξουν ένα puzzle ή να παίξουν σωστά με ένα παιχνίδι, η χαρά της επιβράβευσής τους, οι αθώες τους σκανταλιές θα σας γεμίσουν τις μέρες σας και δε θα μπορείτε να τα αποχωριστείτε. Όσο κι αν κουραστείτε στο τέλος της ημέρας θα πείτε πως άξιζε τον κόπο γιατί παρόλο που είναι μικρά αγωνίζονται καθημερινά χωρίς να παραπονιούνται και τα αντιμετωπίζουν όλα με χαμόγελο.


Φεύγοντας από την ΕΛΕΠΑΠ τις πρώτες ημέρες συνειδητοποίησα πόσο αχάριστη ήμουνα που παραπονιόμουν για τις αναποδιές που μου έχουν τύχει ενώ είχα αγνοήσει πως κάποιοι άλλοι υποφέρουν περισσότερο από εμένα. Το πρόγραμμα της ΕΛΙΞ "Μαθήματα Αλληλεγγύης" στην ΕΛΕΠΑΠ ήταν άλλο ένα μάθημα ζωής για μένα καθώς έζησα από κοντά τον αγώνα των μικρών μας κι έμαθα να βλέπω μόνο αισιόδοξα τα πράγματα στη ζωή και πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε ό,τι θεωρούμε δεδομένο, όπως η υγεία μας. Το γεγονός ότι εμείς είμαστε τυχεροί και χαίρουμε άκρας υγείας δε σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε και τις καθημερινές ανάγκες ατόμων με αναπηρίες.


Η ΕΛΕΠΑΠ είναι μια γλυκιά ανάμνηση και θα κουβαλάω πλέον μέσα μου την αγάπη και την αστείρευτη δύναμη αυτών των μικρών ζουζουνιών. Η πιο όμορφή μου στιγμή ήταν όταν ένα αγοράκι από την πιο μικρή τάξη μου είπε: “Ευδοκίααα, σ’ αγαπώ πολύ!” και ήθελα να πετάξω από τη χαρά μου. Ο συγκεκριμένος άγγελος μου έχει κλέψει πλέον την καρδιά και θα τον επισκέπτομαι συχνά όσο μένω Ελλάδα και παραμένει στο Ίδρυμα. Τα παιδιά εκτιμούν την βοήθειά μας και θα σας το δείχνουνε είτε με αγκαλιές είτε με φιλάκια είναι όλα τους πολύ χαριτωμένα και η ενασχόλησή σας μαζί τους είναι παράδεισος.


Εύχομαι να απολαύσετε κι εσείς όσο κι εγώ αυτήν την εργασία σας και να φύγετε με τις καλύτερες αναμνήσεις. Το σημαντικό είναι πως εκτός από τα παιδιά κι όλο το προσωπικό από δασκάλες μέχρι και θεραπευτές είναι ευγενικό και πάντα πρόθυμο να σας εξηγήσει τυχόν απορίες σχετικά με τις  καθημερινές ανάγκες των παιδιών. Καλή αρχή και καλή διασκέδαση σε αυτό το μαγικό ταξίδι!


Ευδοκία

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ