WORKCAMPS

WORKCAMPS

Tozar-Moclin 2015

Όταν τον Μάρτιο του 2015 έμαθα για τα αρχαιολογικά εθελοντικά προγράμματα της ΕΛΙΞ στο εξωτερικό ήμουν ακόμη πολύ καχύποπτη και δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω μιας και δεν είχα ξανασυμμετάσχει σε workcamp.

Σπουδάζω Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και το καλοκαίρι ήθελα να κάνω κάτι που να σχετίζεται με τις σπουδές μου στο εξωτερικό και δεν θα μπορούσα να κάνω πιο σωστή επιλογή.

Επέλεξα να συμμετέχω στο workcamp “CONJUNTO ARCHAEOLOGIKO TOZAR-MOCLIN”, σε ένα μικρό χωριό έξω από την Γρανάδα. Ο αρχαιολογικός χώρος ήταν μια νεκρόπολη του 9ου αιώνα στην οποία οι ανασκαφές είχαν ξεκινήσει πέρυσι το καλοκαίρι από κάποιο άλλο workcamp.

Στην αρχή νόμιζα πως θα μένουμε σε σκηνές και θα μαγειρεύουμε μόνοι μας το φαγητό μας, και όμως μόνο εκπλήξεις με περίμεναν όταν έφτασα στην μαγική Ανδαλουσία. Ένα υπέροχο ξενοδοχείο, με όλες τις ανέσεις, ίσως το πιο ωραίο στο οποίο έχω μείνει, με έναν αυθεντικό Ανδαλουσιανό χαρακτήρα και με το πιο φιλικό προσωπικό. Τρώγαμε πάντοτε σε παραδοσιακές ταβέρνες με 1ο, 2ο πιάτο και πάντοτε με 2 επιλογές σε περίπτωση που δεν άρεσε σε κάποιον το φαγητό.

Η δουλειά στην ανασκαφή ξεκινούσε στις 9 το πρωί και συνολικά διαρκούσε 4,5 ώρες. Οι αρχαιολόγοι ήταν πάντοτε εκεί για να μας βοηθήσουν, να μας καθοδηγήσουν και να μας μυήσουν στον άγνωστο και μυστηριώδη χώρο της αρχαιολογίας. Πάντοτε ευγενικοί, μας πρόσεχαν και σχεδόν ποτέ δεν μας άφηναν να δουλεύουμε κάτω από τον ήλιο. Έμαθα πάρα πολλά από αυτούς του ανθρώπους και φυσικά ποτέ δεν θα ξεχάσω την στιγμή που βρήκα τον δικό μου σκελετό.

 

Τα απογεύματα είχαμε πάντοτε δραστηριότητες όπως περιηγήσεις, παιχνίδια, εκδρομές, αρχαιολογικά session και άλλα. Η οργάνωση ήταν πολύ καλύτερη από τις προσδοκίες μου και μέσω των δραστηριοτήτων οι διοργανωτές εκπλήρωσαν την επιθυμία μου, να γνωρίσω τον αυθεντικό Ανδαλουσιανό πολιτισμό με βραδιές φλαμένκο και παραδοσιακής μουσικής κ.α.

 

Η ομάδα μας αποτελούταν από 25 άτομα και παρόλο που ήμουν η μόνη Ελληνίδα ένιωσα αμέσως άνετα ανάμεσα σε όλους αυτούς τους τόσο διαφορετικούς και μοναδικούς ανθρώπους.

 

Γελάσαμε μέχρι δακρύων, επικοινωνήσαμε με κάθε τρόπο, παραπονεθήκαμε μαζί λόγω της γλυκιάς κούρασης σε όλες τις γλώσσες, χορέψαμε κάθε είδους χορό, από sevillanas μέχρι συρτάκι και τούρκικους παραδοσιακούς χορούς ενώ μάθαμε να σεβόμαστε και να προσαρμοζόμαστε σε άλλους πολιτισμούς διαφορετικούς από τον δικό μας.

 

Ευχαριστώ την ΕΛΙΞ που μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω αυτό το μοναδικό ταξίδι, το οποίο δεν μου πρόσφερε μόνο επαγγελματική εμπειρία αλλά και πολλούς καλούς φίλους και στιγμές στις οποίες θα ανατρέχω με νοσταλγία για μια ζωή.

 

ΥΓ: Εννοείται πως το επόμενο καλοκαίρι θα το ξανακάνω !

 

Στελλα Βατοπούλου,
Γρανάδα, Αυγουστος 2015

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ