ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ

Η Μυρτώ και η Ναταλία είναι μαθήτριες του Pierce - American College of Greece, στην Αγία Παρασκευή. Σε μία ιδιαίτερα αξιέπαινη προσπάθεια, εμπνεύστηκαν και υλοποιούν με την ομάδα τους το Hand in Hand Project, με το οποίο προσφέρουν πολύ χρήσιμες υπηρεσίες σε νηπιαγωγεία και σχολεία της Κένυας, τα οποία έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και τις οποίες καλύπτει το Project. Στην πολύ όμορφη αυτή δράση εμπλέκεται με χαρά και η ΕΛΙΞ. Υποδεχτήκαμε πρόσφατα τα δύο κορίτσια, τα οποία μας διηγήθηκαν την πορεία του Hand in Hand Project. Ο λόγος σε αυτές!

- Καλησπέρα σας. Ποια ακριβώς ήταν η ιδέα σας και πως συλλάβατε το όλο concept;

Γενικότερα η ιδέα μας, στην οποία σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συμβολή μίας καθηγήτριας μας, ήταν να βοηθήσουμε σχολεία στην Αφρική, και μετά από επικοινωνία με την ΕΛΙΞ επιλέξαμε τρία σχολεία στην Κένυα με πάνω από 750 παιδιά, ώστε να ενισχύσουμε τη διδασκαλία των Αγγλικών, μέσα από video που θα φτιάξαμε με μαθητές του σχολείου μας, αλλά επίσης να στείλουμε γραφική ύλη και φαρμακευτικό υλικό.

- Ο ρόλος της ΕΛΙΞ στο όλο εγχείρημα ποιος ήταν; Επίσης πως πληροφορηθήκατε για την Οργάνωση;

Προφανώς δεν μπορούσαμε απλά να πάρουμε τηλέφωνο σε κάποιο σχολείο στην Αφρική όποτε αναζητήσαμε Οργανώσεις στην Ελλάδα που ασχολούνται με τον εθελοντισμό. Αφού ανακαλύψαμε την ΕΛΙΞ, έχοντας ακούσει ήδη για τα workcamps που υλοποιούνται μέσω της Οργάνωσης σας, ήρθαμε σε επαφή και η βοήθεια σας ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

- Ήταν εύκολο το να πείσετε το σχολείο σας για αυτή τη δράση; Πως αποκρίθηκε το Pierce College;

Σίγουρα ήταν κάτι που τους άρεσε ιδιαίτερα και θέλανε να μας βοηθήσουν, ωστόσο υπήρξαν μικροπροβλήματα, με θέματα μεταφοράς κλπ, αλλά πάντα και σε συνεργασία με το σχολείο και τους καθήγητες βρίσκονταν λύσεις. Είχαμε όλοι ήδη τα προγράμματα μας, οπότε ήταν καμιά φορά δύσκολος ο συγχρονισμός, ωστόσο καταφέραμε πολλά από αυτά που είχαμε στο μυαλό μας, ίσως και περισσότερα.

- Το να συγκεντρωθεί η γραφική ύλη και τα υπόλοιπα resources ήταν εύκολο; Ποιες δράσεις υλοποιήσατε ώστε να πετύχετε αυτό το στόχο;

Όσον αφορά τη γραφική ύλη, βάλαμε κούτες στις τάξεις μας και γύρω από το σχολείο ώστε να μαζευτεί το υλικό, ωστόσο επειδή αυτό έγινε στο τέλος της χρονιάς δεν ήταν ιδιαίτερα καλό το αποτέλεσμα. Δεν είχαμε και πολύ χρονικό περιθώριο να ενημερώσουμε πολύ κόσμο. Παρόλα αυτά και για την πρώτη αποστολή που επίκεται, έχουμε πάνω από 700 origami kits τα οποία δημιούργησαν οι μαθητές του καλλιτεχνικού ομίλου του σχολείου μας, έτοιμα προς αποστολή. Επίσης έχουμε 4 κυτία πρώτων βοηθειών που μας παραχώρησε ο Όμιλος Ευρωκλινική. Σίγουρα θα ξανακάνουμε συλλογή γραφικής ύλης, έχοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο ώστε να ξαναστείλουμε αντίστοιχο υλικό.

- Κάτι που οδηγεί στην επόμενη ερώτηση, θα συνεχίσετε να υλοποιείτε το project για ένα με δύο χρόνια ακόμα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα, πέρα από τη συλλογή υλικού που προαναφέρατε;

Έχουμε συστήσει μία ομάδα εθελοντών, περιμένουμε και ευελπιστούμε να μεγαλώσει και άλλο με παιδιά λυκείου, αλλά και γυμνασίου στη συνέχεια. Αυτά τα παιδιά θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε τα απαραίτητα videos στα αγγλικά, τα οποία και θα αποσταλλούν μαζί με την καθοδήγηση των καθηγητών μας. Θα καλύπτουν γραμματική και λεξιλόγιο και ευελπιστούμε να "φεύγουν" με συχνότητα 1 ή 2 την εβδομάδα. Φυσικά και θα συνεχίσουμε με τη συγκέντρωση γραφικής ύλης σε όλα τα τμήματα του λυκείου, ενώ θα παραμείνουμε σε επικοινωνία με την Ευρωκλινική, όπως και με άλλους ομίλους, για την προμήθεια φαρμακευτικού και όχι μόνο υλικού σε δεύτερο χρόνο.

- Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το impact (επίδραση) της όλης προσπάθειας, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου.

Από την επικοινωνία μας με τον κο Jasper στη CIVS, έχουμε καταλάβει πως τα μέσα που έχουν αυτά τα σχολεία δε φτάνουν για όλα τα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο μας μέλημα είναι η εκμάθηση των αγγλικών από τα παιδιά, μαζί με τη γραφική ύλη, έτσι ώστε να μπορούν αυτά να επικοινωνούν και να αποκτήσουν ένα σημαντικό εφόδιο για τη μετέπειτα ζωή τους. Ώστε έτσι να εξελιχθούν κατά το δυνατόν. Ήδη έχουν κάποια μαθήματα αγγλικών, ωστόσο δεν επαρκούν. Επίσης ο κος Jasper μας είπε πως η τεχνολογία δεν είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας, οπότε στόχος μας είναι να βρούμε χορηγούς που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και χρηματοδότηση, ώστε να αποσταλλούν υπολογιστές, usb sticks αλλά και προτζέκτορες για να βλέπουν τα παιδιά τα videos που θα ετοιμάσουμε. Γενικότερα να είναι πιο διαδραστικό το μάθημα τους. Σκοπός είναι να γίνει το σχολείο, πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή.

- Υπάρχει κάποια άλλη αντίστοιχη ιδέα για κάποια μελλοντική παρεμφερή δράση;

Θα θέλαμε η παρούσα δράση να διατηρηθεί, ωστόσο θα μπορούσαμε σίγουρα να την "ανοίξουμε" και σε άλλα μέρη εκτός Αφρικής. Πάντα με πυλώνα τη βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών. Το κενό προς το παρόν εντοπίζεται στα αγγλικά, κάτι που σκεφτήκαμε πολύ εύκολα από τη στιγμή που και το σχολείο μας είναι Αμερικανικό. Ωστόσο μπορούμε κάλλιστα να σκεφτούμε και άλλα μαθήματα για τα παιδιά, ενώ επίσης έχουμε σκεφτεί να κινητοποιήσουμε και κοινότητες και φορείς της περιοχής του σχολείου μας ώστε να συγκεντρωθούν όλα και περισσότερα αναλώσιμα και γραφική ύλη προς αποστολή.

- Φυσικά σας αξίζουν συγχαρητήρια για αυτή την πολύ αξιέπαινη προσπάθεια. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σας.

Θα θέλαμε πολύ να ευχαριστήσουμε όλους σας στην ΕΛΙΞ, διότι χωρίς τη βοήθεια σας η δράση αυτή δε θα είχε αρχίσει, υπήρξε στασιμότητα πριν. Μέσα από την ΕΛΙΞ ήρθαμε σε επικοινωνία με την οργάνωση CIVS στην Αφρική με την οποία ουσιαστικά υλοποιούμε το Project. Ελπίζουμε να κινητοποιηθούν περισσότεροι συμμαθητές μας και περισσότερα σχολεία να αναπτύξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες!

Hand in Hand peirce elix 1 Hand in Hand peirce elix 2

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ